Kevätkävelyllä Espoon keskuspuistossa

blogilähikielot
Kielot kylpevät ilta-auringossa

Lähiviikkojen lämmin ja aurinkoinen sää on hellinyt suomalaisia ympäri maan. Nyt on ollut erinomaiset puitteet erilaisille isommille tai pienemmille kevätretkille, joko lähiluontoon tai kauemmalle luontokohteelle. Itse kävin eilen vierailulla kotikonnuillani Espoossa ja Espoon kauniissa keskuspuistossa.

Kevät on jo pitkällä ja oikeastaan taittunut kesäksi.

kielomeri
Kielomeri. Espoo 21.5.

Missä menee raja milloin kevät päättyy ja kesä alkaa? Onko se sanonnan mukaisesti se hetki, kun pääskyset ovat saapuneet? Haarapääskythän liihottelevat maahamme jo helposti huhtikuun puolella jolloin ei useinkaan ole vielä kovin kesäistä. Sanonnassa onkin kenties kyse yhdestä kevään myöhäisimmästä muuttajasta eli tervapääskystä. Tuoko tervapääsky sitten kesän? Vai olisiko kyse tietyistä kevätkasveista, kukkivista kieloista, koivun lehdistä tai tuoksuvista tuomista? Tai kenties kaiken yhdistelmästä? Mielestäni kesä on myös jokaisen subjektiivinen määritelmä, milloin tuntuu kesältä. Minulle kesän tuovat luonnon vihreys, auringon valo, lämpötila ja kesän tuoksu. Tiukasti siinä sivussa seuraa henkinen fiilis ja se milloin ja miten kesäfiiliksen saavuttaa. Se voi olla grillin virittäminen tulille ensikertaa, veneretki Itämerellä, talviturkin heittäminen, istuskelu kalliolla ilta-auringossa tai naurulokkien kirskuva ääntely rannalla.

blogiketunleivät
Käenkaali

Toki kesälle on olemassa tieteellinen määritelmä. Kesäkuukausia on kolme, kesä-, heinä-, ja elokuu. Terminen kesä alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi +10 asteen yläpuolelle. Ja tästä edelleen syksy alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila laskee taas pysyvästi +10 asteen alapuolelle. Kaikkia vodenaikoja meillä on kutakin kolme kalenterikuukautta. Vuodenaikojen pituudet tosin vaihtelevat reilusti maamme sisällä, sillä termisten vuodenaikojen alkamisajankohdat poikkeavat Etelä- ja Pohjois-Suomessa melkoisesti toisistaan. Esimerkiksi Sodankylässä kevät ja kesä saapuvat noin kuukautta myöhemmin ja vastaavasti syksy ja talvi tulevat noin kuukautta aikaisemmin kuin Turussa. Kesä on siten pohjoisessa lyheyempi kuin etelässä, mutta sitäkin kiihkeämpi ja valoisampi.

blogikielo
Kielon kukkanuput

Eilen Espoossa oli jo varsin kesäistä. Ilta-aurinko maalasi maiseman upean väriseksi ja linnut säestivät näkymää kauniisti. Käenkaalit olivat avanneet pienet valkoiset kukkansa, kielojen kukkanorkot odottivat puhkeamistaan, peipot ja rastaat lauloivat terhakkaasti, käet kukkuivat ja puut suhisivat lehtinensä tuulessa.

Kevätfiiliksin,

Jenni, Kevätseuranta-vastaava