Kevätseurannan satoa

omppuKevätseuranta -kampanja on nyt saatu tältä vuodelta päätökseen. Pääpiirteittäin kevät eteni melko normaalisti. Ei ole ollenkaan tavatonta, että kevät on maaliskuussa myöhässä. Tänä vuonna saimme odottaa kevättä noin pari viikkoa myöhässä. Paluumuuttajalinnut olivat pari kolme viikkoa myöhässä, mutta kun ne lopulta saapuivat ne rynnistivät tänne päivittäin suurina parvina.

Havaintoja on tähän mennessä ilmoitettu huikeat 9691 Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan. Tästä luvusta puuttuu vielä kaikki paperilomakkeilla ilmoitetut havainnot. Tänä vuonna saatetaankin tehdä havaintoennätys ja 16 000 havainnon rajapyykki on mahdollista rikkoa. Kevätseurannan suosio onkin ollut jatkuvassa kasvussa ja yhä useampi lähtee mukaan tarkkailemaan ja havainnoimaan luontoa. Itse tasavallan presidentti Sauli Niinistökin bongaili kevätkukkia Facebook -sivuillaan ja Kevätseurannan kummi Reeta Vestman kertoi luonnon merkistyksestä omassa elämässään.

kivitasku
Kivitasku pesi Arabianrannassa

Luontoharrastus ei siten kuulu enää pienelle ja yksittäiselle luonnonharrastajaporukalle vaan se tavoittaa kaikki, ihan tavallisetkin ihmiset. Luontoa ei tarvitse lähteä  tarkkailemaan satojen kilometrien päähän. Jokainen voi seurata oman lähiluonnon muutoksia ympäri vuoden. Jokaisella on reittiensä varrella pieniä tai isompia luontoalueita, olivatpa ne sitten katukivetyksien välistä puskevia leskenlehtiä, kaupunkipuistoja tai monimuotoisia metsäalueita. Oman ympäristön tarkkailu on ihmiselle paitsi hyvin luontaista, myös terveellistä. Tässä muutamia todisteita siitä:

Oleilu luonnossa

  • 10 minuuttia: verenpaine laskee.
  • 20 minuuttia: mieliala kohenee.
  • Tunti: tarkkaavaisuus paranee.
  • Kaksi tuntia: elimistön puolustusmekanismit elpyvät, kun kehon hyvät poliisit, tappajasolut, lisääntyvät.
  • Kolme päivää kestäneen metsäkävelyn vaikutukset tappajasolujen määrässä ja syöpää vähentävien proteiinien määrässä kestivät yli 7 vuorokautta, jopa 30 päivää retken jälkeen sekä merkittävästi alensivat adrenaliinin ja noradrenaliinin (=stressihormonien) määrää.  Lisäksi retket alensivat merkittävästi verenpainetta ja veren sokeriarvoja. Ne myös vähensivät masennuksen, vihan, väsymyksen ja huolestuneisuuden tunteita, mutta lisäsivät elinvoiman tunne.

(Lähde: Qing Li: Nippon Medical School, Tokio, Japani  sekä Yuko Tsunetsugu, sireeniPhysiologican effects of nature visits ja The Physiological Effects of Forest Bathing, IUFRO2010 in Seoul)

Kevätseurantahavaintoja voi lähettää Luonto-Liiton toimistolle Annankadulle 31.7.2013 saakka. Kaikkien havaintonsa lähettäneiden kesken arvotaan yllätyspalkintoja.

Vielä suuri ja lämmin kiitos kaikille havaintonsa lähettäneille. Upeaa, aurinkoista ja rentouttavaa kesää!

Kesäterveisin,

Jenni, Kevätseuranta-vastaava