Teema 2024: Muuttuva metsä

Kevätseurannalla on vuosittain vaihtuva teema. Tänä keväänä seuraamme tarkemmin läpi kevään muuttuvaa metsää!

Kun sulaville pelloille kerääntyvät laulujoutsenet ja kiurut, ja pientareilta puskevat kirkkaan keltaiset leskenlehdet, hiljaisen metsän siimeksessä maisemaa hallitsevat vielä lumihanget. Vaikka kevät käynnistyy metsässä hitaasti, sieltä se tulee!  

Kevätauringon säteet kaivautuvan läpi tiheän puuston. Pian kuulemme sulavan lumen solinan, muurahaiskeoista kantautuvan rapinan ja peipon pirteän viserryksen. Keväisessä metsässä on muutosta ilmassa. 

Kevätseuranta-kampanjalla on vuosittain vaihtuva teema. Samoina pysyvien vakiolajien lisäksi tarkkaillaan teeman mukaan vaihtuvia teemalajeja. Vuoden 2024 teema on muuttuva metsä

Metsiin kevät saapuu pikkuhiljaa. Auringon säteet pehmentävät hangen pintaa, ja yhtäkkiä askel uppoaakin läpi. Kuusikon varjoissa lumi pilkuttaa metsänpohjaa vielä pitkälle kevääseen, vaikka luonto ympärillä jo juhlistaa kevään tuloa. Vaan milloin mahtavat puhjeta kukkaan ensimmäiset sini- ja valkovuokot rehevissä lehdoissa? 

Suomi on varsinainen metsien maa. Metsät peittävät noin 75 % Suomen maapinta-alasta tarjoten kodin yli 20 000 lajille. Näistä kuitenkin häviävän pieni osa on luonnontilaisia ja vanhoja metsiä. Haluammekin tämän vuoden teemalla kiinnittää huomiota metsien tilaan. Metsissä asustavien nisäkkäiden, lintujen, hyönteisten, kasvien ja sienien joukossa on nimittäin 833 uhanalaista lajia. Myös metsäluontotyypeistä 76 % on arvioitu uhanalaisiksi. Näihin lukeutuvat muun muassa monet korvet, lehdot ja vanhat kangasmetsät. Merkittävin syy uhanalaistumiselle on metsätalous. 

Metsiemme tila on muutoksessa myös ilmaston lämpenemisen vaikutuksesta. Ennen vain etelässä tavatut lajit leviävät yhä pohjoisempaan, kun olosuhteet muuttuvat. Kevätseuranta-havainnot ovatkin yksi tapa kartoittaa tätä muutosta ja sen nopeutta keväisessä luonnossa. Vuosittain kerätyt havainnot kertovat kevään etenemisen lisäksi lajien levinneisyydestä – ja piirtävät kuvaa mahdollisesta muutoksesta.

Miltä kevät metsässä oikein näyttää?  

Mitä näet, jos suljet hetkeksi silmäsi, ja ajattelet keväistä metsää? Ajatteletko kenties smaragdinvihreitä sammalmättäitä, kuivan kangasmetsän kanervikkoja tai vehreitä lehtoja kukkivine valkovuokkoineen? Entä kuuletko korvissasi puron solinaa, tuulen suhinaa, kenties peipon liverrystä tai tikan nakutusta vanhassa lahopuussa?  

Tänä vuonna teemalajeina ovat haapa, kekomuurahainen, käenkaali, peippo ja variksenmarja. Kukin omalla tavallaan tuttu ja tärkeä ainutlaatuisten metsiemme maisemissa.  

Käenkaalin, eli tuttavallisemmin ketunleivän, happamia lehtiä on moni maistanut! Tämän lehtomaisten kankaiden tyyppilajin hennot valkoiset kukat ilmestyvät huhti-kesäkuussa ja sitä voi tavata etenkin Etelä- ja Keski-Suomen metsistä.  

Formica-sukuun kuuluvat kekomuurahaiset ovat varsinaisia metsänhoitajan pikku apulaisia. Tiesitkö, että muurahaisyhteiskunta voi pistää suihinsa jopa 100 000 hyönteistä päivässä? Ensimmäiset keot heräilevät talvihorroksesta usein maaliskuussa, mutta odotamme innolla, milloin kekomuurahaisista tehdään ensihavaintoja pohjoisemmassakin Suomessa! 

Linnuista teemalajien joukkoon lennähti tälle vuodelle mukaan peippo, joka on nykyisin Suomen yleisin lintulaji! Peippoa tavataan lähes koko Suomessa ja sen reipasta, iloista laulua alkaa kuulla yleensä huhtikuun aikoihin.  

Haapa on varsinainen superpuu, joka tarjoaa ravintoa ja kodin sadoille lajeille tikoista sammaliin. Tiesitkö, että haapaspesialisteja, eli lajeja, jotka ovat riippuvaisia juuri haavoista, on yli 200! Tänä vuonna Kevätseurannassa tarkkaillaan haavan osalta kukintaa. Aivan kevään alussa ei haavan tutusta havinasta päästä vielä nauttimaan, mutta mitä veikkaat, kuinka kauan kestää, ennen kuin haapa kukkii ja sen lehdet puhkeavat? 

Aina vihanta variksenmarja saattaa hämmentää keväisessä luonnossa kulkijaa, sillä sen luumarjat säilyvät lumipeitteen alla linnuille syömäkelpoisina yli talven. Kevään tullen se kasvattaa kuitenkin herkät, hauskannäköiset punertavat kukat, joita kannattaa lähteä tarkastelemaan huhti-kesäkuun aikoihin. 

Lähde kanssamme tutkailemaan, kuinka metsät ja muu luonto heräävät eloon kevään edetessä! Tänä vuonna Kevätseuranta alkaa 24.-25.2. Siitä lähtien odotamme suurella mielenkiinnolla Suomen kevään kuulumisia aina kesäkuun alkuun, viimeiseen kevätseurantaviikonloppuun 1.-2.6. asti. 

Jokainen havainto on toivottu, tärkeä ja arvokas. Lähde mukaan seuraamaan kevättä 2024 ja kerro meille havainnoistasi! 

Luontorikasta kevättä toivottaen ja havainnoista kiittäen, 
Luontoliitto