Kevätseuranta-lajit

Kevätseurannassa on seurataan tuttujen vakiolajien lisäksi joka vuoden teemaan liittyviä teemalajeja. Tämän vuoden teemana on Muuttuva metsä.

Alta löydät kaikki Kevätseuranta-lajit ryhmiteltynä. Kuvaa klikkaamalla pääset lukemaan lajista tarkemmin. Voit tutustua myös suuntaa-antavaan keskimääräisten runsastumisajankohtien luetteloon.

TEEMALAJIT  2024

KASVIT

LINNUT

HYÖNTEISET

MATELIJAT JA SAMMAKKO­ELÄIMET

 NISÄKKÄÄT


Runsastuminen keskimäärin

Huom: Taulukkoon ei ole kirjoitettu absoluuttisia totuuksia. Taulukon tarkoituksena on ohjeistaa, milloin keskimäärin tietyn lajin yksilöitä pitäisi viimeistään pystyä näkemään. Ensimmäisiä yksilöitä voi tavata jopa puoltatoista kuukautta ennen näitä keskimääräisiä aikoja.

Takatalvi tai erityisen aikainen kevät vaikuttavat lajien esiintymisaikoihin. Myös mereisyydellä ja pohjoisuudella on suuri vaikutus. Taulukossa on esitetty hyvin karkea jako Pohjois- ja Etelä-Suomeen. Etelä-Suomi käsittää suurin piirtein Etelä- ja Keski-Suomen. Pohjoisella tarkoitetaan noin Etelä-Lapin korkeutta. Pohjois-Lapissa kevät alkaa arvioitua myöhäisemmin ja Kainuun korkeuksilla aikaisemmin. Osaa kevätseurantalajeista ei tavata juurikaan Pohjois-Suomen alueella, joten niitä ei ole lainkaan merkitty Pohjois-Suomen kohdalle.