Kevättuulen polku

Kuva: Susanna Soisalo
Mikä Kevättuulen polku?

Kevättuulen polku on rastirata, jonka kuka tahansa voi käydä ripustamassa oman kotipaikkansa lähiympäristöön naapuruston iloksi! Sen avulla tutustutaan helppoihin keväisiin eläin- ja kasvilajeihin hauskojen arvoitusten ja tehtävien avulla. Tehtävät ovat suunnattu 1. – 4. -luokkalaisille ja sitä nuoremmille aikuisen opastuksella, mutta siitä riittää iloa ja mukavaa tekemistä ulkona esimerkiksi luontokerhoille, kouluryhmille tai vaikkapa koko perheelle! Kevättuulen polun on luonut Luonto-Liiton Hämeen piiri.

Miten polku toimii?

Kevättuulen polku koostuu kahdeksasta vihjeestä ja toiminnallisesta rastista, jotka ripustetaan esimerkiksi tien tai metsäpolun varrelle. Polun materiaalit muuntautuvat myös leikkimieliseksi suunnistusrastiradaksi. Polku alkaa opastuskyltistä, josta jatketaan nuolen osoittamaan suuntaan ja seurataan vihjeitä ja rasteja aina loppuun saakka. Rastitehtävät sisältävät esim. aistiharjotteita, leikkejä, tietovisoja ja taiteellista toimintaa!

Miten hyödynnän Kevättuulen polkua?

Mieti lähiluonnosta esim. tuttu metsätie ja -polku, jonka varrelle rastiradan voi kiinnittää. Kannattaa valita helppokulkuinen ja selkeä tie, jonka varrelta ei eksy tai kulje harhaan. Tien varrella olisi hyvä olla puita, joihon rastivihjeet ja -tehtävät voi helposti kiinnittää.

Tulosta Kevättuulen polun materiaalit alta löytyvistä linkeistä. Jos mahdollista laminoi paperit, jotta rastirata kestää keväisen sään vaihteluita! Rei’itä rastiohjeet ja kiinnitä ne narun avulla polun varrelle esim. puihin.

Vinkki: Ennen laminointia leikkaa paperin yläkulmista viistosti päät pois. Muovia rei’ittäessä paperiin ei tule reikää ja se säilyy laminoinnin sisällä kastumatta ja hyvänä pitkään! Suosi ripustuksessa rautalankaa, joka kestää paremmin. Jos polun siirtää myöhemmin toiseen paikkaan muiden ihmisten iloksi, rastiohjeet on helpompi irroittaa ja käyttää uudelleen.

Kiinnitä aivan ensimmäisenä polun alkuun opastuskyltti ja suoritusohje. Tämän jälkeen kiinnitä aina ensiksi rastivihje ja pienen matkan päähän rastitehtävä.

Vinkki: Kirjoita permanenttitussilla laminoituun opaskylttiin aikaväli, jolloin polku on paikallaan! Tussimerkinnät saa irti laminoidusta kyltistä esimerkiksi käsidesillä.

Jaa Kevättuulen polun aloituspaikka kunnan, kaupunginosan tai naapuruston yhteisissä somekanavissa esimerkiksi Facebookissa tai vinkkaa polusta paikallislehdelle. Lähiluonnossa liikkuminen on tällä hetkellä parasta tekemistä ja Kevättuulen polku voi ilahduttaa kotipaikkasi asukkaita, jotka kaipailevat ideoita mukavaan ulkopuuhailuun.

Huom! Kun polku on ilahduttanut kävijöitään, siivoathan huolellisesti kaikki rastiradan materiaalit pois luonnosta.