Mitä keväälle kuuluu?

Luonto-Liiton Kevätseurantaa on tehty jo kuukauden verran. Viime aikoina Suomessa on nautittu keväisen aurinkoisista säistä, joka on merkinnyt myös kevään etenemistä vauhdilla! Mitä kaikkea lämmenneet ilmat ovat tuoneet mukanaan?

Aikaiset kevätmuuttajat ovat palanneet Suomeen sankoin joukoin! Runsaiten havaintoja on odotetusti tullut kansallislinnustamme laulujoutsenesta, joka on ennättänyt jo Rovaniemelle asti. Lämpimistä säistä kaiken ovat ottaneet irti myös kurjet, kiurut, peipot, kottaraiset, naurulokit ja töyhtöhyypät. Erityisesti töyhtöhyypät palasivat kertarysäyksellä lentelemään peltojen ylle ja lentelivätpä samalla melkein Ouluun saakka!

Helsingissä lokkien kirkuna ihastuttaa jo! Kuva: Antti Salovaara

Ensimmäisten kevätperhosten lento on ihastuttanut ihmisiä aina Pohjois-Savossa asti. Sitruuna- ja nokkosperhonen talvehtii aikuisena, jolloin ne pääsevät aloittamaan kevätliitonsa varsin aikaisin. Muista mönkijöistä eniten havaintoja on tullut kekomuurahaisista ja seitsenpistepirkoista. Iloisen punaiset leppäkertut saavat aina haaveilemaan tulevasta kesästä!

Kasvimaailmakin heräilee hiljalleen. Kevään aikaisimman kukkijan leskenlehden voi ainakin löytää Uudeltamaalta, Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta. Ensimmäiset sinivuokotkin nähtiin viime havaintoviikonloppuna – mahtavaa! Jos haluat nähdä sinivuokon, kannattaa suunnata Etelä-Suomessa kuiviin ja tuoreisiin metsiin.

Tiesitkö että sinivuokko oli ennen rauhoitettu mutta nykyään runsas? Kuva: Susanna Soisalo

Matelijoista ihan ensimmäiset kyyt ja sisiliskot ovat heräilleet talvihorroksesta. Matelijoille luontaisesti urokset ilmestyvät paistattelemaan kevätpäivää ennen naaraita. Tiesitko muuten, että Suomi on ainut Länsi-Euroopan maa, jossa kyytä ei ole suojeltu? Kyy luokitellaan kuitenkin sensitiiviseksi lajiksi, jonka vuoksi havainnoista ei julkaista paikkatietoa julkisesti.

Kyihin suhtaudutaan Suomessa surullisen vihamielisesti. Jätäthän kyyn rauhaan, jos kohtaat käärmeen luonnossa!
Kuva: Antti Salovaara

Pisimmälle kevät on selvästi ehtinyt Luonais- ja Etelä-Suomessa! Rannikkoseutua pitkin kevät on edennyt myös pohjoisemmas. Kauempana rannikoista itäisessä sekä pohjoisessa Suomessa odotellaan vielä muuttolintujen saapumista ja kevään alkamista.

Ihanaa pääsiäistä kaikille! Toivottavasti kevätmieli kolkuttelee sinun kotioveasi pääsiäislomien aikana 🙂

Kevätterveisin,

Ilona Tuovinen