Nyt odotetaan valkovuokkoja ja haarapääskyjä!

Kevät etenee vauhdilla! Käännetään silti katse malttamattomana eteenpäin: mitä voi odottaa löytävänsä seuraavaksi?
Siili

Valloittavat siilit heräilevät talvihorroksesta vapun tienoilla! Siilit lähtevät liikkeelle kovin nälkäisinä, valmiina popsimaan kevääseen heränneitä hyönteisiä suuhunsa. Siilille maistuu hyönteisten lisäksi tarvittaessa myös linnunmunat, matelijat ja piennisäkkäiden poikaset. Maitotuotteita tai suolaisia ruokia ei siileille saa antaa!

Siili on myös Luonto-Liiton tunnuseläin!
Kuva: Heikka Marttila-Tornio
Valkovuokko

Lehtometsät valloittava valkovuokkojen kukinta alkaa yleensä toukokuun alussa äitienpäivän tienoilla. Ensimmäiset havainnot valkovuokosta kirjataan usein huhtikuun loppupuolella – nyt jo havaintoja on tullut muutama!

http://kevatseuranta.fi.www25.zoner-asiakas.fi/wp-content/uploads/2013/03/valkovuokko_tsa.jpg
Valkovuokot kukkivat, kun kevätaurinko porottaa myös metsän siimekseen.
Kuva: Teemu Saloriutta

Valkovuokko on yleinen etelän laji ja harvinaistuu pohjoiseen mentäessä. Yleensä valkovuokko kukkii valkoisena, mutta onnekas voi nähdä myös punertavia tai sinertäviä kukkia!

Haarapääsky

Haarapääskyhavainnot runsastuvat Kevätseurannassa keskimäärin huhtikuun loppupuolella. Haarapääskyhän on yleisin pääskylajimme ja helppo tunnistaa pitkästä haarautuvasta pyrstöstä. Haarapääskyn laulu on iloista visertelyä ja narinaa.

Haarapääskyt viihtyvät kulttuuriympäristöissä ja pesivät esimerkiksi navetoissa. Monelle maalla asuvalle haarapääsky onkin tuttu naapuri. Lintuja tavataan koko maassa lukuunottamatta pohjoisinta Lappia. Lintu on harmillisesti vaarantunut ja myös rauhoitettu.

Sammakon kutu
Munia ympäröivä hyytelö imee vettä ja sammakon kutu nousee lammen pintaan.
Kuva: Riina Pippuri

Sammakoiden kudun kuulee jo kaukaa! Sammakot talvehtivat lampien ja ojien läheisyydessä, joihin ne keväällä kokoontuvat munimaan. Kutuaika sijoittuu huhti-kesäkuulle. Sammakoiden kevätkonserttia pääsee ihastelemaan joka puolella Suomea!

Muistathan ilmoittaa keväthavaintosi täällä! Odotamme innolla kevään etenemistä.

Ilona Tuovinen