Alkukevään retkivinkit

Haluaisitko lähteä ulos luontoon tarkkailemaan alkukevään merkkejä, mutta et oikein tiedä mistä aloittaa? Kokosimme yhteen ideoita ja vinkkejä alkukevään Kevätseuranta-retkelle!
Lähde liikkeelle pienestä

Kevät on mainio ajankohta aloittaa luontoharrastus! Voit lähteä liikkeelle pienestä ja opetella lajeja sitä mukaan, kun ne putkahtelevat esille. Riemu onkin rajaton, kun näet ensimmäisen laulujoutsenparin laskeutuvan pellolle tai tunnistat leskenlehden ojanpenkassa.

Laulujoutsenet ovat isoja ja näyttäviä lintuja, jotka on helppo havaita! Kuva: Antti Salovaara

Jos et ole varma, mikä laji on kyseessä, ota kuva tai kirjaa tuntomerkit ylös. Myöhemmin voit etsiä internetistä tietoa tai vaikka lähettää sähköpostilla meille Kevätseurantaan!

Suuntaa katse taivaalle

Ensimmäisiä kevään merkkejä ovat perinteisesti olleet varhaiset muuttolinnut. Vaikka maata peittäisi vielä lumikerros, kannattaa katseet suunnata taivaalle! Tänä keväänä havaintoja on saatu laulujoutsenista, kiuruista, kottaraisista ja peipoista. Nappaa siis kiikarit matkaan, kun lähdet ulos luontoon!

Kevätseurannassa havainnoidaan kasvien kukintojen alkamista – pajunkissa on vasta kukan nuppu.
Kuva: Aino Huotari

Myös maan tasalla on käynnissä keväistä heräilyä. Leskenlehdet puskevat esille ja muurahaiset nousevat hitaasti kekojensa uumenista. Kohti pääsiäistä voit löytää pörröisiä pajunkissoja. Kyseessä on pajun kukinnan nuppu, joka aukeaa myöhemmin. Kannattaa painaa pajuryteiköt muistiin – kukkien puhjettua mehiläiset saapuvat paikalle pörräämään kiitollisina aikaisen kevään kukinnoista.

Etsiydy avoimille paikoille

Mistä näitä kevään merkkejä kannattaisi sitten lähteä etsimään? Seikkailu metsän siimekseen ei ole oikea vaihto, sillä kevätaurinko ei ole vielä ehtinyt puiden varjostavaan katveeseen.

Vesistöt, kosteikot ja avoimet paikat ovat parhaita retkikohteita keväällä. Kuva: Antti Salovaara

Suuntaa meren tai järven rantaan, peltoaukeille, sulapaikoille, purojen varsille tai metsän reunaan! Avoimilla paikoilla aurinko pääsee lämmittämään ympäristöä, lumikinokset sekä jäät sulavat hiljalleen ja erilaiset otukset löytävät ravintoa maaperän paljastuessa ja vesistöjen auetessa.

Ilahduttavia kevätseikkailuja!

Ilona Tuovinen