Haapa (Populus tremula)

Haapa / Riina Pippuri

”Havisee kuin haavanlehti”, kuuluu tuttu sanonta. Haavan (Populus tremula) tieteellisessä nimessä esiintyvä ”tremula” tarkoittaakin juuri värisevää. Aivan kevään alussa ei haavan havinasta päästä vielä nauttimaan, mutta mitä veikkaat, kuinka kauan kestää, ennen kuin haapa kukkii ja lehdet puhkeavat? 

Poppeleihin (Populus) kuuluvaa haapaa tavataan lähes koko Suomessa. Todennäköisimmin siihen törmää tuoreissa kangasmetsissä ja lehdoissa, mutta haapoja löytyy myös rehevistä korpimetsistä ja metsien reunamilta. 

Haavan suora, vaaleanharmaa runko antaa puulle jykevän yleisilmeen, jonka kruunaa kauas erottuva, pyöreähkö ja leveä latvasto. Haavan rungosta on usein erotettavissa tunnusomaisia, mustanharmaita kuviointeja. Tunnistettavat kellertävät laikut runkoon taas täplittää usein juuri haavankeltajäkälä (Xanthoria parietina), joka on yksi haavalla elävistä lajeista. Tiesitkö, että haapaspesialisteja eli lajeja, jotka ovat riippuvaisia juuri haavoista, on yli 200! Haapa on myös merkittävä kolopuu, josta nauttivat niin tikat kuin liito-oravakin. Haavat ovatkin metsäluonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeimpiä puitamme.  

Kevätseurannassa tarkastelemme tänä vuonna haavan kukintaa. Haapa nimittäin kukkii ennen lehtien aukeamista. Tämä voi varhaisimmillaan tapahtua jo huhtikuussa, tietysti keväästä ja maankolkasta riippuen.  

Lehtensä haapa taas tekee usein kotoperäisistä lehtipuista kevään viimeisenä. Siksi haapaa voi joskus erehtyä pitämään pystyyn kuolleena, mutta kannattaa malttaa rauhassa. Lehdet aukeavat todennäköisesti aikaisintaan toukokuussa – eikä kesäkuuhun odottaminenkaan ole lainkaan tavatonta. 

Odotammekin jännityksellä, miten aikaisia havaintoja saamme!