Voikukka kukkii (Taraxacum officinale)

Kuva: Antti Salovaara
Kellukkakuoriaisiako? Kuva: Antti Salovaara

Kirkkaan keltaisena kukkiva voikukka on takuuvarma kesän merkki!

Voikukka on lähes kaikille tuttu, mutta harva tietääkään, että voikukkia on Suomessa noin 500 eri pikkulajia. Niiden erottaminen toisistaan vaatii jo erikoisasiantuntemusta. Voikukkia tavataan monenlaisissa aurinkoisissa paikoissa ojanpientareilta kosteikkoihin ja ne kukkivat yleisimmin touko-heinäkuussa. Alkukesästä voitkin nähdä keltaisena hohkaavia kauniita voikukkaniittyjä.

Kukapa ei olisi puhallellut kesällä voikukan untuvaisia haivenpalloja. Näiden siemenpallojen ansiosta voikukka onkin erittäin tehokas leviämään. Voikukan siemenet syntyvät suvuttomasti ilman pölytystä.

Tämä rikkakasvinakin pidetty kesän aurinkoinen kukkanen soveltuu myös ruokiin sekä rohdokseksi. Voikukat sisältävätkin runsaasti vitamiineja ja hivenaineita sekä muita terveyttä edistäviä ainesosia.

Vinkki: Leikkaa kevään ensimmäiset voikukan lehdet salaatin tai yrittiöljyn sekaan. Vältä keräämästä suuria lehtiä, sillä ne ovat usein liian kitkeriä. Kerää lehdet puhtaalta paikalta! Voit myös käyttää keitettyjä voikukan lehtiä pinaatin tavoin keittoihin tai muhennoksiin tai valmistaa teetä kuivatuista lehdistä ja kukista.

http://www.yrttitarha.fi/kanta/voikukka/reseptit.html

Tiesitkö, että voikukan englanninkielinen nimi, dandelion, on muunnelma ranskankielisestä nimestä dent de lion, joka tarkoittaa “leijonan hammasta”. Nimi viittaa voikukan monesti terävän sahalaitaisiin lehtiin. Ruotsiksi voikukka puolestaan on maskros eli “matoruusu”. Smörblomma on Ruotsissa niittyleinikki!