Uhkana vieraslajit

Vaikka joutomaat ovatkin parhaimmillaan monimuotoisia kaupunkiviidakkoja, leviävät siellä myös nopeasti vieraslajit. Oletko nähnyt etelänruttojuurta, komealupiinia tai jättipalsamia?
Otetaanpa aluksi termistö haltuun!

Kotoperäinen laji esiintyy luontaisesti Suomen luonnossa kuten vaikkapa sinivuokko. Tulokaslajiksi kutsutaan lajia, joka on omin avuin levinnyt Suomeen, niin kuin valkoposkihanhi. Vieraslaji taas on ihmisen tuoma, kuten etelänruttojuuri tai peruna! Haitallinen vieraslaji on taas määritelty uhka luonnon monimuotoisuudelle, niin kuin kurtturuusu.

Tarkastellaan lähemmin etelänruttojuurta.
Etelänruttojuuri on levinnyt karkulaisena luontoon pihoilta ja puutarhoista.
Kuva: Riina Pippuri

Etelänruttojuuri määritellään vakiintuneeksi vieraslajiksi. Suomessa kasvia ei ole laissa määritelty haitalliseksi vieraslajiksi – toisinkuin Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa. Etelänruttojuurta saa siis kasvattaa puutarhoissa, mutta leviäminen luontoon tulee estää!

Miksikäs näitä vieraslajeja tulee sitten torjua?

Vieraslajeissa on paljon hyviksiä, mutta haitallisista vieraslajeista saattaa koitua paljon harmia ympäristölle, taloudelle tai jopa terveydelle! Monelle tuttu komealupiini kukkii kauniina peltona, mutta laaja yksipuolinen kasvusto voittaa kilpailussa kotoperäiset niittykasvit. Tämä voi puolestaan aiheuttaa niittykasvien sekä niittykasveista riippuvaisten otusten uhanalaistumista. Miten pörriäisille riittää ravintoa läpi kasvukauden, jos ainut ravinnonlähde on pienen hetken kukkiva lupiini?

Tunnistatko kimpusta lupiinin?
Kuva: Riina Pippuri
Joutomaat ovat harmillisen otollisia kasvupaikkoja haitallisille vieraslajeille.

Vaikka haluammekin kannustaa joutomaiden jättämistä luonnontilaisiksi, on silti oikeaoppinen hoito silloin tällöin paikallaan. Erityisesti haitallisten vieraslajien kuten jättipalsamin, komealupiinin ja kurtturuusun kohdalla torjunta on ympäristölle elintärkeää! Etelänruttojuurta ei määritellä haitalliseksi vieraslajiksi ja sellaisena sen haluamme pitää – mahdollisimman vähälukuisena luonnontilaisessa ympäristössä.

Tiesitkö, että Luonto-Liitto on mukana Suomen suurimmassa ja kunnianhimoisimmassa haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden levittämiseen keskittyvässä VieKas LIFE -hankkeessa?

Lisää tietoa löydät osoitteesta: www.sll.fi/viekas-life

Ilmoita vieraslajihavaintosi osoitteessa: viekas.laji.fi/ilmoita