Uusin tiedote

Koleasta säästä huolimatta keväinen luonto kukkii

Kuva: Riina Pippuri

Huhtikuun loppupuolella alkanut tavanomaista viileämpi sääjakso on hidastanut kevään etenemistä ympäri Suomea. Viileistä ilmoista huolimatta keväinen luonto ihastuttaa! Nyt kukkivat runsaina leskenlehdet, sinivuokot ja valkovuokot. 

Huhtikuun alun lämmin ajanjakso pisti vauhtia kevääseen. Kylmät ilmat iskivät kuitenkin Suomeen, minkä seurauksena keväiset tapahtumat näyttävät hidastuneen yleensä kiireisimpään aikaan. Tämä voidaan nähdä myös Kevätseurannan havaintoaineistoista. 

“Takatalvi voi hidastaa paluumuuttavia lintuja, vaikuttaa hyönteisten sekä matelijoiden horrostamiseen tai olla kohtalokas joillekin kukkiville kasveille. Eiköhän tulevana äitienpäivänä kuitenkin saada ilahduttaa äitejä kauniilla valkovuokkokimpuilla!” kertoo Kevätseurantakoordinaattori Ilona Tuovinen. 

Lintujen kevätmuutto etenee kohti pohjoista ja myös uusia lajeja palaa Suomeen. Erityisesti västäräkistä ja naurulokista kirjataan runsaasti havaintoja. Uusimpia paluumuuttajia ovat kivitasku, pajulintu ja haarapääsky. Epäsuotuisten muuttosäiden myötä havaintomäärät ovat jääneet vähäisiksi. 

“Eteläisestä Suomesta saadaan myös ensihavaintoja koivun hiirenkorvien puhkeamisesta ja rentukan kukinnan aloituksesta. Täytyy kuitenkin muistaa, että Lappia peittää vielä paikoitellen lumikerros! Suomen kevättä on jännittävä seurata, kun saman aikaisesti voidaan olla aivan eri tilanteissa”, Tuovinen muistuttaa. 

Keräämme ensihavaintoja eläin- ja kasvilajeista läpi kevään sekä runsaushavaintoja erityisinä havaintoviikonloppuina. Ympäri Suomea saapuvien havaintojen avulla pystymme seuraamaan, kuinka kevät etenee. Kevään kulkua seurataan taas tulevana viikonloppuna 8.-9.5 äitienpäivän juhlinnan ohessa ja joka toinen viikonloppu aina 6.6 asti.  

Kevätseurannan havainnot voi ilmoittaa osoitteessa www.kevatseuranta.fi. Havainnot kirjataan Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan.  

Kevään etenemistä voi seurata myös sosiaalisessa mediassa kuvien ja havaintojen muodossa aihetunnisteella #kevätseuranta, @kevatseuranta ja @luontoliitto

Lisätiedot:  

Ilona Tuovinen, Kevätseurantakoordinaattori  

ilona.tuovinen@luontoliitto.fi, Puh. 044 338 1543  

Teija Peura, Luonto-Liiton ympäristökasvatuspäällikkö  

teija.peura@luontoliitto.fi, Puh. 044 045 8898    

Anna Stenius, Luonto-Liiton viestintäpäällikkö  

anna.stenius@luontoliitto.fi, Puh. 050 4659328    

Kevätseurannan sosiaalisen median kanavat:  

www.facebook.com/kevatseuranta 
www.instagram.com/kevatseuranta 

Luonto-Liiton tiedote 7.5.2021