Sammakoiden kutu

Sammakot kutupuuhissa.

Sammakot ovat täällä taas! Niiden saapuminen on yhtä hieno kevään merkki kuin muuttolintujen paluu. Sammakkoeläimet ovat erittäin mielenkiintoinen ja monimuotoinen eläinryhmä, jotka ovat eläneet maapallolla jo miljoonia vuosia. Niinpä kevätseurantakin tänä viikonloppuna juhlistaa sammakoiden monimuotoisuutta teemaviikonlopullaan!

Huhti-toukokuussa sammakoilla on menneillään kutupuuhat, jolloin ne ovat aktiivisia ja äänekkäitä. Ne ovat juuri heränneet talvihorroksestaan lammen pohjalta tai maan alta. Heti herättyään ne lähtevät etenemään kohti kutulampea. Kutu on tärkeä tapahtuma. Sillä taataan kesän jälkeläisten synty. Naaras laskee kudun veteen ja koiras hedelmöittää sen ulkoisesti. Muutaman viikon kuluttua kudusta kuoriutuu kaikkien rakastamia nuijapäitä. Kevätseuraajan kannattaa tyytyä seuraamaan tapahtumaa etäältä, sillä sammakot ovat arkoja otuksia ja sukeltavat helposti piiloon. Ne ovat myös rauhoitettuja. Ethän pyydystä sammakoita tai kerää niiden kutua ja nuijapäitä. Luonnonvaraisten eläinten on parasta antaa elää juuri siellä minne ne kuuluvatkin!

Keväisin melkein jokainen lammikko tuntuu olevan täynnä kurnutusta ja loiskintaa. Suomessa alkuperäisiä sammakkoeläinlajeja on viisi lajia ruskosammakko, viitasammakko, rupikonna, manteri ja rupimanteri. Tosin viime vuosina Varsinais-Suomesta on löydetty pieniä vihersammakkopopulaatioita. Niiden alkuperä on vielä mysteeri.

Ujo rupikonna.

Aloittelijalle sammakkoeläinten tunnistaminen saattaa olla haastavaa, mutta hyviä tuntomerkkejä eri lajien väliltä löytyy. Rupikonna on ainoa konnalajimme. Sen iho on kuivahko ja rupinen ja se liikkuu yleensä kömpelösti ryömien. Rusko- ja viitasammakko ovat ulkoa päin vaikeita erottaa, mutta näin keväällä kannattaa olla korvat tarkkana. Tavallinen ruskosammakko ”kurnuttaa” kun taas viitasammakko ”pulputtaa”. Ääni onkin helpoin tapa tunnistaa nämä kaksi lajia. Suomessa elää myös pari hiljaisempaa mantereihin kuuluvaa lajia, manteri ja rupimanteri. Ne ovat piilottelevia liskomaisia otuksia, jotka kutuajan ulkopuolella viihtyvät usein maalla.

Manteri

Maailmanlaajuisesti sammakkoeläimet ovat ahtaalla. Elinympäristön tuhoutuminen, ilmastonmuutos ja haitallisen sienitaudin leviäminen uhkaavat monia lajeja. Ne ovatkin uhatuin eläinryhmä ja niiden sukupuuttotahti on pelottavan nopea. Kannattaakin olla ylpeä, jos lähiojasi on täynnä kutevia sammakoita. Ne kertovat, että lähiympäristösi on riittävän puhdas ja elinkelpoinen näille herkille otuksille. Ilmoitathan kutuhavaintosi kevätseurannan nettisivujen kautta!

Teksti ja kuvat: Heikka Marttila-Tornio