Poikkeuksellinen talvi, poikkeuksellinen kevät

Nokkosperhosta ei ole vielä näkynyt, mutta eiköhän sekin jo kohta taas liihottele ilmassa! Kuva: Antti Salovaara

Tänä vuonna talvi on ollut varsin poikkeuksellinen. Samalla, kun Lapissa ollaan päästy suorastaan kylpemään lumessa, on etelässä kylpeminen tapahtunut lähinnä kylmästi vihmovassa vesisateessa. Toki lunta on tullut aina silloin tällöin, mutta ei siitä ole kovin pitkäksi aikaa iloa riittänyt. Oli talvi sitten millainen tahansa, kevät kuitenkin koittaa ennemmin tai myöhemmin. Kevään etenemistä onkin aina ihana seurata! Vuodesta toiseen tutut lajit palaavat luontoon ja olosuhteista riippuen vaihtelevalla tahdilla. Tänä vuonna Kevätseurannasta tuleekin erityisen jännittävää poikkeuksellisten sääolosuhteiden takia!

Vaikka Luonto-Liiton Kevätseuranta-kampanja ei olekaan vielä virallisesti alkanut, on havaintoja eri lajeista tullut jo jonkin verran. Joukossa on ihan odotettavasti ruostesiiven toukka, joka tykkää paistatella päivää jo keväthangilla sopivaa koteloitumispaikkaa etsien. Hieman erikoisempien havaintojen kerhoon kuuluvat taas sinivuokko, leskenlehti ja sitruunaperhonen. Varsin tavatontahan tämä ei tietenkään ole, sillä olosuhteet ovat olleet suotuisat, joten tottahan silloin siitä otetaan kaikki irti. Sinivuokko yleensä kukkii huhti-toukokuussa ja se onkin yksi kevään iloisimmista merkeistä. Leskenlehtikin on niin sitkeä kasvi, että se ei paljoa tarvitse kukkiakseen, kiitos alkusyksystä jo valmiiksi kehittyneiden kukanaiheiden. Sitruunaperhonen taas talvehtii aikuisena lähellä maanpintaa, jolloin se lähtee herkästi liikkeelle auringon sitä lämmittäessä. Yleensä nämä kauniin keltaiset perhoset aloittavat keväiset lentonsa maaliskuun lähestyessä loppuaan.

Sitruunaperhonen on ehdottamasti minun henkilökohtainen suosikkini kevään merkeistä. Sen oppi tunnistamaan jo lapsena. Kuva: Antti Salovaara

Näin tieteellisesti katsottuna terminen talvi ei olekaan päässyt alkamaan eteläisessä Suomessa lainkaan syksyn jäljiltä, eli teknisesti ottaen olemme eläneet termistä syksyä koko tämän ajan. Terminen talvi alkaa virallisesti silloin, kun vuorokauden keskilämpötila on pysyvästi alle 0 astetta. Hassultahan se tuntuu. Suomen syksy on niin ihanan pitkä. Vielä oudompaa tästä tekee se, että samaan aikaan, kun etelässä päivitellään lumettomuutta, Lapista on muotoutunut oikein talven ihmemaa! Näin Kevätseurannan ihmisenä tämä tuntuu varsin otolliselta hetkeltä poikkeuksellisten havaintojen tutkimiseen.

Osa laulujoutsenista jää talvehtimaan Suomeen leutojen talvien takia. Kuva: Riina Pippuri

Aikaiseen kevään alkamiseen kuuluu tosin aina pieni huoli takatalvesta. Säätiedotuksia katsoessa ei voinut olla huomaamatta salakavalasti kylmeneviä säitä täällä etelässäkin. Varsinkin yöpakkasia on alkanut tulla enemmän. Yllättävät pakkaset voivat olla haitallisia varsinkin kasveille, jotka ovat jo aloittaneet kasvun ja kukinnan, sillä kun yhteyttäminen on jo alkanut, pakkasvaurioiden riski kasvaa huomattavasti. Vaikka takatalvea ei tulisikaan, voi pakkasen puute aiheuttaa muita huolia luonnossa. Ei niin mukavat ystävämme sienitaudit nimittäin tykkäävät lämpimästä ja kosteasta ilmasta ja näiden suotuisten olosuhteiden varjolla ne ovat päässeet jylläämään luonnossa huomattavasti enemmän kuin yleensä. Tämä ei sitten tietenkään tiedä hyvää oikein millekään eliölle, jotka ovat alttiita erilaisille taudeille. Kaiken kaikkiaan, tässä varsin poikkeuksellisessa vuodessa on paljon eri puolia eivätkä vaikutukset ympäristöön ja eliöstöön ole aivan yksiselitteisiä. Tietoisuuden lisääminen onkin äärimmäisen olennaista tässä tilanteessa!

Aikainen kevät tuo tullessaan myös aikaisen siitepölykauden. Kuva: Teemu Saloriutta

Palatakseni aasinsillan kautta takaisin jo aiemmin mainitsemaani sitruunaperhoseen ja perhosiin ylipäätään, mainitsenkin, että tämän vuoden Kevätseurannan teemaksi on valittu perhoset! Ne eivät ole pelkästään nättejä ja siroja kukkakedon lentelijöitä, vaan ne toimivat myös varsin oivallisina ilmastonmuutoksen indikaattoreina. Ne ovat nimittäin erittäin herkkiä pienillekin muutoksille ilmastossa. Perhoshavaintojen avulla saadaan kattava kuva niiden levinneisyydestä ja mahdollisista muutoksista. Tänä keväänä kannattaakin pitää silmät auki kaikkien perhosten varalta. Kevätseurannassa on tänä vuonna mukana kahdeksan eri teemaperhosta mutta toki kannattaa tähystellä muitakin lajeja! Mikä sen parempaa, kuin lähteä kävelylle tai retkelle perhosten perässä. Siinä saa samalla paljon peräänkuulutettua raitista ulkoilmaa ja ehkä huomaamattaan näppärää perhostuntemusta! Keväthän on tunnetusti yllätyksiä täynnä.

Katsotaan, mitä tämä poikkeuksellinen vuosi tuo mukanaan ja yritetään oppia jotain uutta!

Leskenlehden kukkia alkaa varmasti pian putkahtaa esiin enemmänkin. Kuva: Riina Pippuri

Teksti: Henni Korhonen