Peippo (Fringilla coelebs)

peippo_luontoliitto_kevatseuranta
Kuva: Teemu Saloriutta

Peipon ponteva ja kuuluva säe on tutuimpia linnunlauluja. Laulu on reipas, laskeva säe, joka päättyy “loppulurautukseen”. Peipolla on myös tuttu, terävä ja kovaääninen varoitus “tvink-tvink”.

Peippo onkin nykyisin Suomen yleisin lintulaji ja ennen ykköspaikkaa pitänyt pajulintu on tippunut toiselle sijalle. Peippoja pesii Suomessa 7,5 miljoonaa paria.

Ulkonäöltä peippo on helppo tuntea siiven kahdesta valkeasta poikkijuovasta. Koiras on monivärinen (punaruskea, siniharmaa, valkoinen ja musta pääväreinä) ja naaras ruskean ja valkean sävyinen. Peippo talvehtii joskus Suomessa, joten aina ei ole helppo sanoa, milloin on kyseessä Kevätseurantaan kelpaava muuttopeippo ja milloin ei. Ensimmäiset muuttavat peipot saapuvat maaliskuulla, ja laulua alkaa kuulua yleisesti huhtikuun aikana.

Peippo on levinnyt koko Suomeen aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Peipon tapaa kaikenlaisista metsistä, puutarhoista ja puistoista. Lehti- ja sekametsät ovat suosituimpia. Pesimäympäristön vaatimukset ovat väljät ja hyvin samantyyppiset kuin pajulinnulla.

Kuuntele ääninäyte (© Hannu Jännes / Lintukuva.fi)