Metsäkauriin maakunnassa havaittua

leskenlehteeKolmannen seurantaviikonlopun koittaessa Ahvenanmaalla oli jo keväistä. Toki pitkään jatkuneen kylmyyden johdosta lunta ja jäisiä merenlahtia vielä riitti, mutta riemukkaasti toitottavat kurjet, auringon lämmöstä vilkastuneet hyönteiset sekä tienpenkoilta puskeneet leskenlehdet todistivat talven jäänteitä vastaan.

Maakunnan lintutilanne selvitettiin viikonloppuna harvinaisen tarkkaan, sillä lukemattomat opiskelijat osallistuivat silloin Helsingin yliopiston biologisten aineiden opiskelijajärjestö Symbioosin Ahvenanmaan linturalliin. Tuloksista voimme nähdä, että sankoin joukoin saapuneiden muuttajien – kuten laulujoutsenten, peippojen ja töyhtöhyyppien – lisäksi saarilta voi jo hyvin löytää esimerkiksi västäräkkejä ja tuulihaukkoja. Punakylkirastaskin havaittiin, mutta haarapääskyistä ei vielä ensimmäistäkään.

Myös Kevätseurannan ulkopuolisia muuttajia riitti mukavassa määrin, ja rallissa havaittiinkin yli sata lintulajia. Monet näistä olivat vielä harvalukuisia, mutta kevään vauhti kiihtyy ja esimerkiksi viikon kuluttua moni asia on jo varmasti toisin.

nokkosperhonen

Viimeistään lämmin sunnuntai toi eloa muuhunkin luontoon. Nokkosperhonen lepatteli vastaan Eckerön Degersandissa, jonka auringonpaisteisessa rantakivikossa vilisti satoja hämähäkkejä. Vieressä kärpäset kilpailivat pääsystä kuolleen kastemadon parhaille paikoille. Makunsa kullakin.

Leskenlehtiä ei lauantain sateisessa harmaudessa juuri näkynyt, mutta sunnuntaina tienpenkat loistivat monin paikoin aivan keltaisina. Retkiporukkamme tarkkasilmäisin huomasi karikkeen seasta ponnistaneen myös sinivuokkoja, ja nämä olivatkin kaikille meistä vuoden ensimmäiset.

 

Kotimatkalla kohti Helsinkiä arvelimme lumen sulaneen taas hieman suuremmalta alalta kuin lähtiessä. Iltakin oli lämmin.

karpaset

Teksti ja kuvat: Antti Salovaara