Lumipeite rakoilee Kymenlaaksossa

rinne

Etelärannikolla kuuluu tavatun useita keväisiä lintulajeja, ja leskenlehdet ovat täplittäneet sulaa maata jo muutaman viikon. Keväänmerkit rajoittuvat vain eteläisimpään Suomeen – tänne Kouvolaan sata kilometriä pohjoisemmas ei kevät ole vielä kunnolla ylettänyt, vaikka Kymenlaakson alueelta on ilmoitettu jo esimerkiksi jokunen leskenlehti-, laulujoutsen- ja kottaraishavainto. Lämpötila on kohonnut viime päivinä säännöllisesti suunnilleen kolmen asteen tienoille, mutta melko lämpimistä päivistä huolimatta yöpakkaset ovat yhä tavallisia.

Ensimmäinen kevätsade alkoi perjantaina sulattaa monin paikoin yli parikymmensenttistä lumikerrosta Kouvolassa. Runsaan auringonpaisteen vuoksi tiet ovat olleet jäättömiä ja kuivia  ainakin viikon verran, ja lämpimillä tiili- ja betoniseinillä kärpäset ovat surranneet ensimmäistä kertaa jo helmikuun lopulla. Auringon lämpö on myös edesauttanut kumpupilvien muodostumista, ja välillä taivas onkin tuonut jo kesän mieleen. Luontonäkymät Kouvolassa ovat kuitenkin yhä lumivoittoiset.

palviViikonloppuna maisema on ollut valkoinen paitsi maan myös taivaan puolesta. Palomäen metsissä vallitsi täysi talvi vielä muutama päivä sitten, mutta sunnuntaina sateiden jälkeen ajattelin, että nyt lumi on varmasti jo ainakin pururadalta sulanut ja varustauduin kumisaappain lähtiessäni etsimään pälvipaikkoja ja muita keväthavaintoja Hinkismäeltä.

Kumisaappaille ei kyllä vielä ollut käyttöä. Luonnonhelmassa lunta on yhä vähintään sen parikymmentä senttimetriä. Vetisiä paikkoja maastossa ei kohdannut. Pajunkissat koristivat pensaikkoa kauniin keväisesti, mutta mitään muita keväänmerkkejä löytääkseen sai kavuta aivan Hinkismäen korkeimmille kohdille. Sieltä mäntyjen juurilta löytyi viimein laajojakin pälvipaikkoja. Nämä lumen alta paljastuneet maaläntit olivat ensimmäiset Kevätseuranta-havaintoni Kouvolasta!

Teksti: Mirelle Aalto
Kuvat: Joonatan Kutilainen