Lehmät tai lampaat laitumella

Kuva: Antti Salovaara

Perinnemaisemat ovat tärkeä osa kulttuuriamme – luonnontilaisten otusten lisäksi kevät koittaa myös maatilojen asukeille, kuten lehmille ja lampaille! Etelä-Suomessa laitumille lasku alkaa loppukeväästä toukokuun puolella. Pohjoisemmaksi siirtyessä eläimet pääsevät kirmaamaan pitkin peltoja säiden salliessa, usein muutaman viikon kuluessa.

Ihmiset kokoontuvat usein sankoin joukoin todistamaan tätä keväistä ilmiötä, kun lehmät ja lampaat lasketaan loppukeväästä kesälaitumille. Kevättä ja alkavaa kesää rinnassaan eläimet innostuvat juoksentelemaan ympäriinsä, tekemään muutaman pukkihypyn sekä kilvoittelemaan kavereiden kesken pukkaamalla päät yhteen.

Ulkoilun riemun lisäksi lehmät ja lampaat tekevät tärkeää perinnemaisemien hoidollista työstä. Lehmät ja lampaat ovat usein kuin kesätöissä – ruokapalkalla! Ne pitävät ympäristön avoimena ja matalana syöden kasveja ja tallomalla maastoa. Rantaniityillä laiduntavat lehmät pitävät huolen, ettei järviruoko pääse tukahduttamaan koko rantaviivaa. Pelloilla ja niityillä lampaat taas varmistavat, ettei puuntaimet kasva liian korkeiksi ja alue pääse metsittymään. Näin maisema pysyy avoimena kasveille, linnuille ja hyönteisille, jotka tarvitsevat perinnemaisemia elintilaksi, suojapaikaksi ja ravinnonsaantiin.