Kullero (Trollius europaeus)

Kuva: Antti Salovaara
Kuva: Antti Salovaara

Kullero, usein kutsutaan myös niittykulleroksi, on komea leinikkikasveihin kuuluva kasvi. Sen suuret ja näyttävät keltaiset kukat kasvavat yksittäin, terälehdet muodostavat tiiviin pallomaiset kukan. Varsi taas on korkea, kalju ja usein haaraton. Lehden muodostavat kauniita viisiliuskaisia lehtiruusukkeita. Koko kasvi on kuitenkin myrkyllinen, joten suuhun sitä ei kannata laittaa.

Kullero houkuttelee ympärilleen paljon hyönteisiä ja pölyttäjiä, mutta kukan tiiviin rakenteen vuoksi, se ei olekaan mikään helppo saalis! Pienen pieni kullerokärpänen on kuitenkin erikoistunut tähän kukkaan. Kullero ja kullerokärpänen elävät hyvässä yhteistyössä – kasvi saa tärkeän ristipölytyksen, kärpäset ravintoa ja pesäpaikan.

Kullero suosii kalkkipitoisia elinympäristöjä ja viihtyy erityisesti Pohjois-Suomessa. Kasvi onkin Lapin maakuntakasvi. Kulleron voi löytää kosteista elinympäristöistä, kuten lehdoista, tulvaniityiltä tai tunturien rinteistä. Kasvia tavataan myös Etelä-Suomessa sisämantereella harvakseltaan. Laji on melko yleinen, mutta etelässä se on monin paikoin taantunut tai hävinnyt perinnemaisemien uhanalaistumisen myötä.