Koivutyttöperhonen oli Kevätseurannan teemalajina vuosina 2006 ja 2020. Silloin teemana oli perhoset. Laji ei kuulu Kevätseurannan vakiolajeihin, eli sitä ei voi tänä vuonna ilmoittaa kampanjaan.
Mittareihin kuuluva koivutyttöperhonen lentää varhain keväällä. Sen etusiivet ovat tummanruskeankirjavat, joten perhonen jää helposti huomaamatta. Usein takasiipien oranssi väri kuitenkin kiinnittää tarkkakatseisen luonnossaliikkujan huomion, sillä se erottuu kevään ruskeansävyisestä maastosta.
Oranssista väristä saattaa tulla mieleen myös samoihin aikoihin lentävät päiväperhoset nokkosperhonen tai herukkaperhonen mutta läheltä katsottuna koivutyttöperhonen erottuu niistä selvästi. Nokkosperhosella ja herukkaperhosella on oranssia väriä sekä etu- että takasiivissä. Koivutyttöperhosella oranssia on vain takasiivissä.
Aikaisena keväänä ensimmäiset koivutyttöperhoset voivat lähteä lentoon Etelä-Suomessa jo maaliskuussa. Lentoaika jatkuu Etelä-Suomessa toukokuun alkuun, Lapissa toukokuun loppupuolelle. Koivutyttöperhonen lentää päivällä aurinkoisella säällä. Laji on yleinen, mutta perhosia näkee usein vain yhden kerrallaan. Koivutyttöperhoset viihtyvät koivua kasvavilla metsäalueilla. Niiden toukat syövät koivujen lehtiä.
Siipien kärkiväli: 33-40 mm. Koiras ja naaras samanväriset.
Ero haapatyttöperhoseen (Archiearis notha):
Koivutyttöperhosen kummassakin etusiivessä on kaksi valkoista laikkua. Haapatyttöperhosella on etusiivissä vain yksi vaalea laikku. Erittäin uhanalainen haapatyttöperhonen esiintyy harvinaisena Etelä-Suomessa.