Kirjosieppo (Ficedula hypoleuca)

kirjosieppo_biopix_SDLund
Kuva © Biopix: SD Lund

Kirjosieppo on monelle tuttu pihapiirin pesäpöntön asuttaja. Frakkipukuinen koiras luikauttaa säettään toukokuussa sen verran aktiivisesti, että sitä on vaikea olla huomaamatta. Laulu on ylös-alas poukkoileva painokas säe, johon kuuluu usein vaihe “tsii-tsero-tsii-tsero tsip-tsiro…”

Koiras esittelee ruskeavalkopukuiselle naaraalle innokkaasti valitsemaansa pesäpönttöä. Koiras ei välitä, onko pönttö jo varattu, vaan pesä tehdään edellisen pesän päälle. Joskus kirjosiepot ja tiaiset saattavat kilpailla pitkäänkin pöntön herruudesta. Kilpailua voi yrittää lievittää ripustamalla pihapiiriin lisää pönttöjä. Koiraalla voi olla kaksikin naarasta kesän aikana. Vieteltyään rakastajansa se palaa hoitamaan poikasia ensimmäisen naaraan luo.

Ensimmäiset kirjosiepot saapuvat Afrikasta huhtikuun puolenvälin tienoilla, mutta valtaosa vasta toukokuun puolella. Kirjosieppo on yleinen eteläisessä Suomessa. Pohjoisessakin sitä tavataan, mutta levinneisyyttä Lapissa rajoittaa kylmä sää ja sopivien pesäkolojen puute. Pöntöissä se kyllä asustaa Kilpisjärvelläkin.

Kuuntele ääninäyte (© Hannu Jännes / Lintukuva.fi)