Kevätseuranta starttaa viikonloppuna!

418940_556447804387324_1740181623_n
Sonja, Jenni ja PPP

Kävimme tänään Sonjan kanssa avaamassa Kevätseuranta-kampanjan Ylen aamu-tv:ssä. Mukaan mahtui höpinää alkavasta keväästä, Kevätseurannan tämän vuoden teemasta ja  kevätretkeilystä. Studiossa tapasimme myös Pirkka-Pekka Peteliuksen. Hän on paitsi taitava näyttelijä ja koomikko, myös hyvin aktiivinen ja innokas luontoharrastaja. Takahuoneessa siis riitti tarinaa jos jostakin ja nauru raikasi! Oikein hyvä aamu.

Tulevana viikonloppuna alkaa kauan odotettu Kevätseuranta. Keväthän ei itsessään välitä siitä milloin meidän ihmisten järjestämät kampanjat alkaa tai loppuu –se tulee sitten kun aika on oikea. Eli sitten kun etelästä puhaltavat tarpeeksi lämpimät tuulet, tuoden kevään ja kevätlinnut tullessaan.

Tämän hetkinen sää ei ole mitenkään maaliskuulle epätyypillinen. Vaikka maaliskuu luetaan jo kevätkuukaudeksi, se on usein melko kylmä kuukausi, sisältäen voimakkaita lämpötilanvaihteluita. Moni myös unohtaa, että myös taka-talvi on keväälle hyvin ominaista ja tulee melkein vuosittain jossain vaiheessa kevättohinaa, yllättäen aina jonkun. Varhain keväällä esiintyvät eläimet ja kasvit ovat onneksi varautuneet tähän ja sietävät kylmää varsin hyvin. Tätä ei tule kuitenkaan sekoittaa siihen seikkaan, että ilmastonmuutos lämmittää kevätkuukasia aiheuttaen mm. muuttolintujen aikaisempaa paluuta talvehtimispaikoiltaan. Kun pitkänmatkan muuttajat saapuvat liian aikaisin ja joutuvat takatalven hampaisiin, siitä ei välttämättä joka lintu selviä.

Ensimmäisen seurantaviikonlopun kynnyksellä on mahdollista tavata laulujoutsenia ja kiuruja aivan maamme eteläisimmissä osissa. Ne ovat varhaisimpia maahamme saapuvia kevätlintuja. Tämän jälkeen pesäpaikkoja rientävät varaamaan töyhtöhyypät ja peipot. Kevätkasveista ensimmäisenä maasta puskevat leskenlehdet, aikalailla heti sen jälkeen kun ensimmäiset pälvit ilmestyvät maahan. Hyönteisistä ensimmäisenä voi bongata seitsenpistepirkkoja sekä nokkosperhosia.

Nyt siis joka iikka heittää talvimielen taakse ja rientää ulos retkeilemään ja nauttimaan raikkaasta kevätsäästä! Viikonlopuksi on luvassa auringon paistetta lähes koko maahan ja on loistava ulkoilusää pikkupakkasesta huolimatta! Retkeilyn lomassa kannattaa kirjata ylös omia keväthavaintoja.

Ohessa linkki Yle Areenan tämän aamuiseen studiovierailuklippiin, jos joku oli aamu-uninen tai ei muusta syystä ennättänyt katsoa. http://areena.yle.fi/tv/1863672

Reipasta alkavaa viikonloppua!

Jenni Hämäläinen

Kevätseuranta-vastaava, Luonto-Liitto