Vieraile perinnemaisemissa

Olemme koonneet tälle sivulle Kevätseurantaan ilmoitettuja perinnemaisemakohteita, joissa voi vapaasti vierailla kevään mittaan. Huomioithan kuitenkin, että listalla olevilla kohteilla kuuluu toimia kohteiden omistajien antamien ohjeiden mukaisesti.

Herrakunnan Lampaan kohteet

Ota mukaan eväät sekä piknikviltti ja vietä ikimuistoisen ihania Kevätseurantapäiviä entistettävillä perinnemaisemilla!

Huomioithan, että kaikilla perinnebiotoopeilla laidunnetaan noin 15.5. alkaen. Senkin jälkeen laitumiin saa mennä, mutta laidunnuksen alkamisen jälkeen koirat on turvallisempaa jättää alueen ulkopuolelle.

Alueilla voi myös halutessaan yöpyä teltassa ennen laidunnuksen alkua ja laidunnuksen alettua niiden ulkopuolella.

Valokuvaaminen ja somettaminen sallittua, jopa suotavaa.

Kohteet sijaisevat Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.

Kirkkonummi, Dåvitsin niitty

Hirsalantie 928.

Noin 80 hehtaarin alue, jota on laidunnettu kymmenkunta vuotta sekä kyyttölehmillä että lampailla. Alueella on kallioita, vaihtelevia kuivia niittyjä, ruovikkoa ja vetisiä leppäluhtia. Kohde on kaunis, laaja ja monipuolinen havainnointi- ja retkeilykohde.

Laitumen vieressä on sorastettu parkkipaikka, johon mahtuu useampiakin autoja. HSL:n bussilla 901 pääsee myös laitumen viereen.

Kirkkonummi, Medvastön rantaniitty

Kalvholmintie. Tien oikealla puolella on pitkä ja maastoltaan vaihteleva noin 25 hehtaarin kokoinen laidun. Sitä on laidunnettu naudoilla ja lampailla. Lohkolla vaihtelevat kosteat ruovikkoalueet ja kuivemmat kalliokot.

Huom! Tien vasemmalla puolella olevat laitumet eivät ole ilmoittajan laidunnuksessa, emmekä voi luvata siellä käyntiä.

Autot voi jättää parkkiin Medvastöntien ja Kalvholmintien risteyksessä olevalle parkkialueelle.

Espoo, Nuuksio

Kattilantie noin 35

Noin kuuden hehtaarin nauta- ja lammaslaidun, jota on nyt laidunnettu kunnolla vuoden ajan ja sitä ennen satunnaisesti hevosilla. Lohkolla on kuivempia, puustoisia alueita ja kosteaa lammenrantaa. Alueella risteilee leveitä ojia, joiden ylitse pääsee eläinten käyttämiä siltoja pitkin.

Huom! Alue on Metsähallituksen Högbackan huoltopisteen jälkeen tien vasemmalla puolella. Lohkolle pääsee esimerkiksi mäen alta soraparkista porttien kautta. Laitumen molemmin puolin on muiden kuin ilmoittajan hoidossa olevia hevoslaitumia, joissa liikkumiseen emme voi antaa lupaa.

Autot voi jättää Högbackan pysäköintialueelle osoitteessa Kattilantie 48, 02820 Espoo. Kohteeseen pääsee myös busseilla.

Salo, Pertteli

Kaivolantie 276

Pajarin rantalaidun. Noin seitsemän hehtaarin jokinotkolaidun, jota on laidunnettu lampailla kuutisen vuotta. Lohko on pitkä, kapeahko ja jyrkästi jokeen viettävä ja viehättävä pohjoisrannan laidun.

Lohkolle pääsee parhaiten Pajarin sillan kupeesta. Autot voi jättää kunnan varikon pihalle osoitteeseen Kaivolantie 258.

Salo, Rekijoki

Riihipuostankoski, Mansikkaojantie 49

Lampailla kuutisen vuotta hoidettu, noin 10 hehtaarin laidun, jossa vaihtelee alava Riihipuostankosken jokivarsi ja korkea, eteläinen rinne. Alue on avattu osaksi Häntälän notkojen laidunten jatkumoa pikkuapollojen lisääntymistä ja leviämistä silmällä pitäen.

Auton voi jättää pienelle soraparkille mäen päälle, josta pääsee suoraan laitumeen.

Salo, Vähä-Hiisi

Seppä-Kallen laidun, Isovuorentie 90

Entinen, pitkään hoitamatta ollut pelto, joka otettiin hoidettavaksi lampailla viitisen vuotta sitten. Alue on helppokulkuinen, mutta silti mukavan vaihtelevainen. Siinä on avointa peltomaista osaa ja eri asteisesti metsittynyttä alaa.

Auton voi jättää autiotalon pihaan.

Wanha Mannila

Suolahdentie 8, 58450 Punkaharju

Vanha maatilaa Etelä-Savossa Punkaharjun Vaahersalossa. Niittyjen hoitoa vanhaan tapaan. Niitämme heinää pelloilta ja joko kuivaamme ne maalla tai perinteiseen tapaan heinäseipäillä. Heinäseipäät värittävät tunnelmaa pihassa ja pelloilla. Meillä on myös lampaita ja vuohia hoitamassa niittyjä.

Niityt ovat kumpuilevia. Osa lohkoista on kosteita, mutta kuivaa kukkulaa on runsaasti monessa kohtaa kahdeksan hehtaarin alueella. Kukkaloistoa riittää läpi koko kesän. Saimme Pro Agrian maa- ja kotitalousnaisten kunniamaininnan Vuoden maisemateko 2020 ”Niityn lumo” -kisailussa.

Huom! Vierailuajat: Avaamme varsinaisesti kesäsesongin heinäkuussa, mutta voit varata vierailuajan myös keväälle. Soita ja sovi vierailuaika puhelimitse numerosta 040 777 9408 /Yrjö Utti tai 040 555 9143 / Eija Utti ja 045 342 9797 / Wanha Mannila OY/Hepokatti.

Muuta: Voit ottaa vierailulle mukaan koiran, mutta sen tulee olla kytkettynä. Tvoivomme myös ilmoittamaan koiran mukanaolosta ennakkoon, sillä niitty on oman koiran reviiriä. Valokuvaus on sallittua ja miekuvauspaikan tiedot saa mielellään mainita julkaisussa.

Lisätietoja: https://wanhamannila.fi/

Kolin kansallispuiston alue

Ollila, Turula, Vaarala, Mattila ja Lakkala

Kolin kulttuuriympäristöjä hoidetaan yhä laiduntamalla, kaskeamalla ja niittämällä.  

Huom! Kohteet ovat Kansallispuiston alueita, joissa kaikki jokamiehenoikeudet eivät päde sellaisenaan. Löydät lisää perinnemaisemista Kolilla https://www.luontoon.fi/koli/nahtavyyde