Valmiina kevätseurantaan!

Maaliskuu on vasta aluillaan, mutta kevään merkit ovat jo ilmassa. Päivät ovat pidentyneet ja aurinkokin näkyy taivaalla yhä enemmän. Varsinaiset kevätlajit ovat vielä harvassa, mutta kevätseuranta on jo hyvin valmistautunut niiden ilmestymiseen. Ensimmäistä kevätseurantaviikonloppua vietetään jo tänä viikonloppuna!

Myös sinisorsakoiraan mieli herää hiljalleen kevään tuloon. Kuva: Heikka Marttila-Tornio
Myös sinisorsakoiraan mieli herää hiljalleen kevään tuloon. Kuva: Heikka Marttila-Tornio

Myös tämän vuoden kevätseurantavastaavina, olemme ehtineet virittäytyä saapuvan kevään tarkkailuun. Tuntuukin, kuin aistit olisivat terävöityneet entistä herkemmiksi ulkona liikkuessa. Luontoa katselee jo nyt aivan uusin silmin, ja odotammekin molemmat mielenkiinnolla seuraavia merkkejä kevään etenemisestä! Samalla ajatukset suuntaavat jo miettimään, millaisia havaintoja tänä vuonna saadaan. Niitä tarkkaillaankin jatkuvasti koko kampanjan ajan. Tulokset ovat kaikille avoimia, joten jokainen voi halutessaan seurata kevään etenemistä.

Ennen seurantalajien saapumista, voi kevään tulon havaita tiaisten aloittaessa keväistä tiukutustaan. Kuva: Heikka Marttila-Tornio

Tämä vuosi on kevätseurannan kannalta erityinen, sillä kampanja täyttää 40 vuotta. Jo vuodesta 1976 Luonto-Liitto on järjestänyt koko maan kattavaa kevätseurantaa.

Kevätseurannan tarkoituksena on saada havaintoja tietyistä kevätlajeista. Voit tutustua lajeihin täältä. Havainnot menevät Luomuksen tietokantaan ja niitä voi tarkastella Luomuksen tulospalvelusta. On mielenkiintoista tutkia kuinka lajien esiintyminen ja runsaus on muuttunut vuosien aikana ja pohtia mitä haasteita ilmastonmuutos asettaa monille lajeille. Monet muuttolinnut ovat jo aikaistaneet muuttoaan vuosien aikana.

Kevätseurannan teemana on tänä vuonna puut ja pensaat. Erityisesti seurataan haavan, näsiän, vaahteran ja tuomen kukintaa, sekä haavan ja koivun lehtien ilmaantumista. Teemalla haluamme korostaa puiden ja pensaiden tärkeyttä luonnon monimuotoisuuden kannalta. Teema täydentää hyvin Luonto-Liiton Lähimetsät haltuun -kampanjaa, jossa halutaan tuoda esille lähimetsien tärkeyttä luonnon monimuotoisuudelle ja ihmisten hyvinvoinnille. Lähimetsät ovatkin mainio paikka seurata vaikka juuri tämän kevään teemalajien esiintymistä!

Ennen lumien sulamista, voi tarkkailla eläinten liikkeitä jälkien avulla. Kuva: Heikka Marttila-Tornio
Ennen lumien sulamista, lähimetsiin voi lähteä tutkailemaan eläinten liikkeitä vaikkapa jälkiä havainnoimalla. Kuva: Heikka Marttila-Tornio

Keätseurantalajien runsastumista seurataan jälleen tuttuun tapaan seitsemänä kevätseurantaviikonloppuna, alkaen 12.-13.3 ja siitä eteenpäin joka toinen viikonloppu aina 4.-5.6. asti. Viikonloppujen jälkeen havainnot ilmoitetaan sähköisellä lomakkeella Kevätseurannan nettisivujen kautta. Viikonlopulta kerääntyneet havainnot kertovat meille hyvin kevään etenemisestä, kun pääsemme tarkastelemaan, millaisia lajeja milloinkin tavataan eri puolilla Suomea. Tänä keväänä toivomme, että mahdollisimman moni tulisi mukaan tarkkailemaan keväistä luontoa. Kuka tahansa voi osallistua, yksittäisetkin havainnot ovat meille tärkeitä. Suurin osa seurattavista lajeista esiintyy yleisesti ympäri Suomea ja ne ovat suhteellisen helppoja tunnistaa

Keräämme tietenkin myös ensihavaintoja lajeista koko kampanjan ajan. Niitä voi käydä ilmoittamassa vaikka heti! Odotamme molemmat jo innolla, että pääsemme seuraamaan kevään etenemistä niin ensihavaintojen kuin seurantaviikonloppujenkin merkeissä, ja raportoimaan niistä myös teille.  Kevätseurannalla on myös oma Facebook-sivu ja instagram. Toivotammekin kaikki tervetulleiksi seuraamaan meitä somessa. Päivitämme uusimpia kuulumisia ja muuta hauskaa tietoa kampanjasta koko kevään ajan. Osallistua kannattaa myös instagramissa hashtagilla #kevätseuranta, sillä jaamme kevään parhaita otoksia omilla sosiaalisen median kanavillamme!

Kevätseuranta on ennen kaikkea mainio tapa tutustua suomalaisen luonnon ihmeellisyyksiin. Kampanjan tarkoituksena onkin jo alusta saakka ollut innostaa yhä useampaa ihmistä luonnon tarkkailun pariin. Jotain uutta ja ihmeellistä voi tulla vastaan joka kerta luonnossa liikkuessa, kun vaan osaa pitää silmät ja korvat tarkkana. Aistit, kamerat ja utelias mieli valmiina kevääseen!

Toivottavasti tänä keväänä saadaan ennätysmäärä havaintoja!

Tervetuloa seuraamaan kevättä kanssamme,
Kevätseurantavastaavat Heikka ja Emilia

Kuva: Heikka Marttila-Tornio