Tuhannet kevään merkit

Kaksi viikkoa sitten Kevätseuranta-havaintoja oli saatu noin 450. Se tuntui hienolta saavutukselta huomioiden, miten hyisenä kevät oli käynnistynyt. Nyt aineisto kertoo kevään harpanneen kunnolla: havaintoja on tullut yli 3000 lisää.

Kiitos kuuluu kaikille teille aktiivisille havainnoijille!

Klikkaa isommaksi, ole hyvä!

Huhtikuun alussa vain laulujoutsen oli kerennyt 100 havainnon paremmalle puolelle. Tämänhetkinen tilannekatsaus näyttää paitsi havaintomäärien moninkertaistumisen myös peipon kirimisen kohti ykkössijaa pitävää laulujoutsenta. Kyse on perinteisestä kilpakaksikosta – tosin tuskin ekologisessa mielessä.

Kekomuurahaiset ja nokkosperhoset ovat runsastuneet odotetusti, ja myös sitruunaperhonen kuuluu nyt havaituimpien joukkoon. Varhainen kevään tuoja, kiuru, on puolestaan juuri ja juuri pudonnut kymmenen kärjestä. Sinivuokko kolkuttelee aivan kärjen tuntumassa 124:llä havainnolla. Ja runsastuu varmasti.

Kyse ei tietysti ole yksin havaintomääristä. Kevätseurannassa tarkkaillaan Suomen kevään kulkua, ja olennaista on sen seuraaminen, miten havainnot etenevät etelästä pohjoiseen ja rannikolta sisämaahan. Esimerkiksi uunituore tiedotteemme kertoo, kuinka varhaisimmat sinivuokot ovat ehtineet kukkaan jo Vaasan korkeudella, ja kuinka nokkosperhosia on herännyt Rovaniemellä saakka. Tiedotteen jälkeen nokkosperhoshavaintoja on saatu vielä tätäkin pohjoisemmasta!

Mikäli haluat tutustua havaintojakaumaan, voit tehdä sen Tulospalvelumme näppärän karttatyökalun avulla. Kartta myös paljastaa puutteita alueellisissa havainnoissa, joten jos huomaat sokeita pisteitä kevätretkeilyseuduiltasi, voit auttaa tarkentamaan kuvaa ilmoittamalla havaintosi.

Nyt kun kevät on toden teolla käynnissä, myös teemalajimme alkavat herätä tai saapua. Erityistarkkailemme tänä vuonna Kevätseurannan ”unohdettuja” – lajeja, joista kipeimmmin kaivataan havaintoja – ja pyydämme nyt pitämään silmät auki esimerkiksi rantakäärmeiden toivossa.

Huhtikuun lopun säitä ei vielä kannattane arvailla, mutta uskoisimme esimerkiksi sammakoiden kutevan kauniisti kuun loppuun mennessä. Kirjoitamme aiheesta pian lisää blogissa, joten pysythän kuulolla!

Teksti ja kuvat: Antti Salovaara

Kevätseuranta Facebookissa & Instagramissa. #kevätseuranta

P.S. Kirjoitatko Kevätseurannasta? Pressikuvat-sivulta löydät vapaasti käytettäviä kuvia. Kysy, jos et löydä haluamaasi, niin ehkä voimme löytää arkistosta vielä jonkun.