Teema 2017: Yhdessä kevääseen

Kuva: Antti Salovaara

Yhdessä on hyvä olla. Kyseessä on myös strategia, jonka avulla menestyy niin oma lajimme kuin lukemattoman moni muukin. Haluamme tällä kertaa kiinnittää huomiota siihen, miten yhteistoiminta näkyy ja kuuluu Suomen keväässä.

Parvesta on kiistatta hyötyä. Useampi silmäpari havaitsee pedot tehokkaammin, eikä yksittäistä lintua ole lainkaan helppo napata suuresta joukosta. Parvessa lentäminen taas säästää energiaa, ja käännämmekin tänä keväänä katseemme taivaalle hanhien muuttoparvien toivossa.

Muurahaispesä on oikeastaan yksi suuri perhe. Sisaruksilla ei ole kauheasti merkitystä yksilöinä, mutta kokonaisuus raksuttaa tehokkaammin kuin kallein kellokoneisto. Suomen muurahaisfaunasta meitä kiinnostavat erityisesti kekomuurahaiset. Liikettä voi hyvässä lykyssä havaita jo maaliskuussa.

Yhteiselo hyönteisten kanssa on tärkeää niin pölyttäjiä houkutteleville kasveille kuin näiden menestyksen hedelmistä nauttiville nisäkkäillekin. Seurantalajimme on koko Suomesta tuttu, viimeistään huhtikuussa heräilevä kimalainen. Totta puhuen kimalaislajejakin on yli kolmekymmentä, kuten tarkemmasta lajikuvauksesta voi lukea.

Pajunkissat ovat kuluneimpia kevään symboleita, mutta toisto ei vähennä kukinnan tärkeyttä. Tämä tyylikäs pensaiden ja puiden joukko nojaa lisääntymistoimissaan paljolti hyönteisten apuun – ja palkitsee nämä elintärkeällä siitepölyaterialla. Siksi mekin pyydämme tietoja siitä, missä ja milloin kukkivia pajuja havaitaan.

Tämän vuoden teemana on Yhdessä kevääseen. Keskitymme jo 41. vuotta kevätluonnon seurantaan, emmekä koe, että ihmiset rajautuisivat sen ulkopuolelle. Saahan kevät meidätkin nauttimaan niin lämmöstä, luonnosta kuin toistemme seurasta. Kevätseurantalajina on tällä kertaa myös havainto piknikille kerääntyneistä ihmisistä, sillä se on todellinen kevään merkki siinä missä peippo tai leskenlehtikin.

Teeman mukaisesti suosittelemme kaappaamaan kaverin, kumppanin, sukulaisen tai siipan mukaan toivottamaan kevättä tervetulleeksi. Kevätretkeily sopii myös esimerkiksi työporukalle, sukututkimusseuralle, koululuokalle, kamarikuorolle tai turistiryhmälle. Lista ei ole aivan tyhjentävä!

Toivomme erityisesti, että saamme havaintojen muodossa kuulla, miltä kevät 2017 näytti ja kuulosti eri puolilla Suomea.

 

Mahtavaa kevättä ja huikeita havaintoja toivottaen

Luonto-Liitto