Sisilisko (Zootoca vivipara)

sisilisko_luontoliitto_kevatseuranta
Kuva: Teemu Saloriutta

Sisilisko on Suomen yleisin matelija ja ehkä myös parhaiten tunnettu. Kirjava väritys vaihtelee kovasti ruskean, harmaan ja vihertävien sävyjen välillä. Koska sisilisko on Suomen ainoa jalallinen lisko, sitä ei helposti sekoita mihinkään muuhun lajiin. Sisiliskon pituudesta yli puolet on yleensä häntää, ja suurimmillaan sisilisko voi Suomessa kasvaa 16 cm mittaiseksi.

Kuten useilla matelijoilla, koiraat heräilevät horroksesta ennen naaraita. Ensimmäiset sisiliskot ovat liikkeellä huhti-toukokuussa. Sisiliskon tapaa keväällä usein ottamasta aurinkoa kiven tai kannon päällä. Ensimmäisten lämpimien päivien aikoina se on todennäköisesti vielä talvikankea, eikä juuri vaivaudu ohikulkijasta. Myöhemmin keväällä se kyllä luikkii piiloon hyvin ketterästi.

Sisilisko elää hyvin monenlaisissa ympäristöissä, tärkeintä sille on löytää hyviä auringonottopaikkoja. Sateisena päivänä sisiliskot eivät välttämättä lähde liikkeelle laisinkaan. Löydettyään hyvän elinpiirin sisilisko saattaa viettää koko elämänsä vain parin aarin alueella. Sisilisko on maailman pohjoisin matelija, ja sitä on tavattu koko Suomesta, jopa tunturien huipuilta. Sisilisko on rauhoitettu. Uhattuna se saattaa pudottaa häntänsä hämätäkseen saalistajaa, mutta menettää samalla arvokkaan ravintovarastonsa. Älä siis ota sisiliskoa käteen.