Sammakko (Rana temporaria)

Sammakko
Kuva: Teemu Saloriutta / Luonnonvalo.net

Suomen yleisin sammakkoeläin, tavallinen sammakko, elelee koko maassa pohjoisimpaan Lappiin asti. Suomen osasta ja kevään etenemisestä riippuen huhti-kesäkuussa kutemaan kerääntyvät sammakot ovat oikeaan aikaan paikalle osuvalle ikimuistoinen kevään merkki. Jopa satoja koirassammakoita kerääntyy kutupaikalle odottelemaan naaraita ja houkuttelemaan näitä mahtavalla kurnutuskuorolla. Häämenot voivat jatkua useita päiviä.

Kovassa kilpailussa tarvitaan onnea, jotta koiras onnistuu hedelmöittämään naaraan matalaan veteen laskemat mätimunat. Hedelmöityneistä munista kehittyy Kevätseurannassakin havainnoitavaa sammakonkutua. Kutupaikaksi kelpaavat monenlaiset matalat vedet, kuten lammet, rannat, ojat ja jopa hitaasti virtaavat purot.

Suomessa elävistä sammakkolajeista tavallinen sammakko ja viitasammakko ovat vaihtelevissa värityksissään niin samannäköisiä, että niiden erottaminen on erittäin vaikeaa. Onneksi avuksi tulee ääni; tavallinen sammakko kurnuttaa kumeasti narisevalla äänellä, kun taas viitasammakon haukahteleva ääntely kuulostaa kuin upotetun pullon ilmakuplien pulputukselta.

Talvensa sammakot viettävät horroksessa.

Kuuntele ääninäyteJ.C. Roché / Herpetomania.fi)

Lisätietoa sammakosta: Sammakkolampi.fi