Pöllöpostia

”UU-hu!”

Höristän korviani. Kaukaa kuuluu koiran haukuntaa. Jossakin huristaa auto. Kymmenen sekunnin kuluttua kuulen äänen uudestaan. ”UU-hu!” Huuhkajahan se! Kaksiosaisesta soidinäänestä ei voi erehtyä. Tämä kallioisia mänty- ja kuusimetsiä suosiva laji on Euroopan suurin pöllö ja sen äänikin voi tyynenä yönä kantaa neljän kilometrin päähän. Suomen ensimmäinen onnistunut kaupunkipesintä todettiin vuonna 2011 Helsingin keskustassa. Silloin koiraan huhuilua kuului Sokoksen, Forumin ja ravintola Tornin katoilta harva se yö, ja paria kuukautta myöhemmin Forumin katolla töpsötteli tämän näköisiä menninkäisiä:

DSC01337
Huuhkajan poikasia Forumin katolla keväällä 2011

Mutta moniko teistä tietää millainen on huuhkajan varoitusääni? Alla olevasta linkistä voi kuunnella paitsi huuhkajan UU-hu -soidinääntä myös ka-ka-ka-ka-varoitusääntä. Jos Ylviksen ”What Does the Fox Say?” on teille tuttu, ettekä vielä tiedä mitä se kettu sanoo, niin sekin mysteeri paljastuu linkin takaa.

Ketun ääni, huuhkajan soidinääni ja varoitusääni

Seurasaari (5)
Huuhkaja päivätorkuilla Seurasaaressa.

Pöllöjen soidinkausi on jo lähtenyt käyntiin. Tämän kevään hyvä myyrätilanne ennustaa hyvää pesimäkautta pöllöille. Mitä enemmän myyriä, sitä useampi pöllöpari innostuu pesimään ja sitä usempi koiras aloittaa soidinhuhuilun.

Milloin ja minne kannattaa lähteä pöllöretkelle? Paras sää pöllöilylle on tyyni, kirkas ja lauha yö, jota on edeltänyt lämmin keväinen päivä. Suurin osa pöllöistämme huhuilee öisin, mutta varpuspöllön vihellystä kuulee varmimmin aamu- ja iltahämärässä. Alla olevista linkeistä voit kuunnella varpuspöllön soidinääntä ja nousevaa kutsusarjaa, eli ”skaala-laulua”.

Varpuspöllön soidinvihellystä

Varpuspöllön skaala-laulua (lopussa kuuluva kumiankkamainen ”hyiii” on varpuspöllön kutsuääni)

2kv(3)

Vaikka retkellä ei kuulisikaan pöllön pöllöä, on öisellä kuutamoretkellä aina oma tunnelmansa ja jännityksensä. Luonto-Liiton Uudenmaanpiiri järjestää pöllöretken 29.-30.3. Sammatin maisemiin. Retkelle on vielä jonkin verran tilaa, joten ilmoittaudu pikaisesti mukaan! Lisätietoa retkestä löytyy täältä. Sammatissa on hyvät mahdollisuudet kuulla lehtopöllö ja sarvipöllö, mutta varpuspöllön vihellys ja helmipöllön puputus saattavat myös kantautua korviin.

Säppi (2)
Metsässä voi myös kuulla helmipöllön pupupupu-soidinäänen.

Helmipöllölle on aikojen saatossa annettu monta nimeä: puputtaja, papattajakissapökö, hullupöllö, puputtajahaukka ja pikkupissi. Nimet viittaavat helmipöllön puputtavaan soidinääneen, joka moneen kertaan toistettuna saattaa kuulostaa hullun puputukselta. Kuuntele vaikka itse:

Pupupupupu – helmipöllön soidinääni

Eli nyt kaikki pöllöretkelle kuuntelemaan bassoäänistä huuhkajaa, viheltävää varpuspöllöä ja puputtavaa papattajakissapököä! Onnekas voi pöllöjen kuuntelun ohessa kuulla ketun mystistä haukuntaa.

Teksti ja kuvat:   Hanna Hyvönen