Pistetään perhosbaari pystyyn!

Kevään edetessä perhosten määrä kasvaa huimasti. Kuva: Susanna Soisalo

Kevät etenee kovaa vauhtia joka puolella maata, ja etelässäkin on selvitty takatalven heittämästä lumesta. Keväässä on aina se pieni jännityskerroin. Koskaan ei tiedä millainen sää ulkona on, kun aamulla herää tai kun iltapäivällä katsoo ulos ikkunasta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö siitä voisi ottaa kaikkea iloa irti.

Meillä Kevätseurannassa on tosiaan tänä vuonna teemana perhoset. Yleisimpiä perhosia pääsee näkemään suhteellisen helposti vaikka ihan vain pihalla käyskentelemällä. Sitruunaperhosen ja nokkosperhosen kanssa pääsee tekemiseen hirveästi edes yrittämättä. Mutta mitä tehdä, jos haluaisi nähdä vähän useampia lajeja ja vaikka useampia kerralla? Onko mielessäsi kenties perhospuutarhojen satumaiset näkymät, joissa perhoset liihottelevat ympäriinsä auringonpaisteessa ja sinä ihailet niitä sivusta? Tähän haaveeseen olisi ainakin yksi ratkaisu tarjolla. Se ei välttämättä ole täysin satujen fantasiapuutarhaan verrattavissa oleva ratkaisu, tai sitten on, kauneushan on katsojan silmissä. Joka tapauksessa se kuitenkin tarjoaa sinulle oivan mahdollisuuden tarkkailla perhosten sielunelämää ja samalla tarjoaa niille oivan paikan herkutteluun. Tämä ratkaisu on nimeltään perhosbaari!

Hyönteishotellin ohella perhosbaari on oiva bisnesidea. Se kannattaa avata jo heti keväällä ja pitää ovet auki asiakkaille aina pitkälle syksyyn asti. Perhosbaarille löytyy useita reseptejä, ja netti on pullollaan ihmisten kirjoittamia kokemuksia eri versioista. Tämä on yksi niistä asioista, jotka selviävät oikeastaan vain kokeilemalla. Pääasia kuitenkin koko hommassa on se, että baariin valmistettava syöttineste alkaa käydä tavalla tai toisella, sillä juuri käymisen aiheuttama voimakas tuoksu houkuttelee perhoset paikalle.

Aikuistalvehtijat nauttivat perhosbaarista jo heti kevään alkumetreillä. Kuva: Antti Salovaara

Ajattelin koota tähän muutamia hyviä tärppejä. Perhosbaari on helppo ja nopea tehdä ja siihen voi hyvin ottaa perheen pienimmätkin mukaan.

Yksi, alun perin lasten luontohaasteeseen laadittu ohje löytyy Luonto-Liiton sivuiltai. Tarvittavat välineet ovat varsin yksinkertaiset. Baarin perustaksi voi ottaa esimerkiksi tyhjän jogurtti-, viili- tai hillopurkin tai jonkun muun lasisen purkin. Kannattaa myös varata käyttöön vaikka tyhjä maitopurkki, jossa nesteen voi helposti sekoittaa ja käyminen tapahtuu turvallisesti. Sen annostelu käy siitä myös helposti. Sakset kannattaa myös ottaa esille sekä narua, jos baarin haluaa ripustaa oksalle roikkumaan. Perhosten vierailualustaksi, joka myös imee syöttinestettä itseensä, voi valita vaikkapa vaahtomuovipalan, pesusienen tai kangasrievun. Sen kannattaa kuitenkin olla sellaista materiaalia, että se imee itseensä helposti mahdollisimman paljon nestettä. 

Syöttinesteeseen voi käyttää erilaisia raaka-aineita oman mieltymyksen mukaan. Kaikkein eniten käytetään punaviiniä, mutta yhtä hyvin siihen voi käyttää esimerkiksi kotikaljaa, olutta tai lisäaineetonta mehua. Sokeri on myös tärkeä osa nestettä. Se voi tulla makeasta punaviinistä, siirapista, hunajasta tai fariinisokerista. Nestettä kannattaa sekoittaa hyvin, jotta sokeri liukenee kunnolla. Käymistä avittamaan kannattaa laittaa nokare hiivaa, niin nesteestä tulee voimakkaampaa, jolloin sen houkuttelevuus lisääntyy. Tämä tosin saattaa houkutella myös ampiaisia osingoille, mutta ovatpahan nekin pienet herkkunsa ansainneet. Jos ampiaisista ei niin välitä, voi nesteen sekaan laittaa lorauksen viinietikkaa, jonka määrää voi myöhemmin lisätä hiukan, jos ampiaisia tulee vieläkin turhan paljon osingoille. Baaripurkin pohjalle voi halutessaan laittaa ohuita omenanpaloja tai ylikypsää banaania hiukan haarukalla muussattuna. Halutessasi voit antaa syöttinesteen käydä pari päivää ennen tarjolle asettamista, jolloin perhoset pääsevät heti vahvemmille drinkeille. Tässä tapauksessa neste kannattaa laittaa kannella suljettavaan astiaan lämpimään paikkaan. Ei kannata kuitenkaan sulkea astiaa kovin tiiviisti, sillä käymisen aikana astiaan kertyy kaasua, joka voi aiheuttaa astian räjähtämisen. Joka puolelle levinneet tarjoilut eivät hirveästi perhosia ilahduta. Aiemmin mainitsemani maitopurkki onkin tähän siis aika passeli.

Perhosbaari tarjoaa oivan mahdollisuuden opetella tunnistamaan eri perhoslajeja. Kuva: Susanna Soisalo

Kun neste on tarjoiluvalmista, on jäljellä enää tarjoilualustan tekeminen. Siihen voi tosiaan käyttää kangasta, vaahtomuovia tai pesusientä. Niistä sitten saksien avulla muotoillaan purkkiin sopiva pala ja asetellaan purkkiin niin, että osa siitä jää purkin ulkopuolelle hyväksi tarrauspinnaksi perhosille. Neste kulkee sitä pitkin perhosten tarjolle. Kun valitsemasi tarjoilualusta on valmis, voi nesteen kataa varovasti sen läpi purkkiin. Näin nestettä jää tarjolle kauttaaltaan ja sitä kannattaa vielä vähän painellakin, jotta se kastuu nesteestä kokonaan. Valmiin baarin voikin sitten laittaa esille haluamaansa paikkaa, mutta kannattaa kuitenkin huolehtia siitä, ettei paikka ole kovin tuulinen. Lämpimällä säällä neste haihtuu nopeasti, joten kesähelteillä baari kannattaa asettaa puolivarjoon, jotta nestettä ei tarvitse lisätä ihan niin usein. Täysin varjoon sitä ei kuitenkaan kannata laittaa, sillä monet perhoset nauttivat auringonvalossa kylpemisestä. 

Perhoset ovat tärkeitä pölyttäjiä, joten niistä huolehtiminen auttaa myös muuta luontoa. Kuva: Antti Salovaara

Otollisin aika tarkastella perhosia on myöhemmin iltapäivällä sekä iltahämärällä. Tietenkin tämä riippuu myös lajeista ja niiden ominaisesta aktiivisuusajasta. On myös hyvä mainita tässä vaiheessa, että aivan kaikki perhoset eivät välitä tulla herkulliselle baaritiskille ollenkaan. Kanta-asiakkaita ovat yleisesti näyttävimmät päiväperhoset, varsinkin aikuisena talvehtivat. Näille lajeille etenkinpunaviini maistuu paremmin kuin hyvin. Jos käytät punaviiniä, sen tuoksu voi houkutella perhosia paikalle pidemmänkin matkan päästä. Joskus baariin voi saapua VIP-vieraina harvinaisempiakin lajeja, joita ei ihan niin usein näe, esimerkiksi pikkuhäiveperhosen ja häiveperhosen. Jos oikein tuuri käy niin saattaa paikalle lennähtää myös isonokkosperhonen arvovaltaisine siipineen. Osa yökkösistäkin tulee mielellään pienelle lepohetkelle.

Kuten mainitsinkin aikaisemmin, perhosbaarimikkona kannattaa toimia läpi kesän. Suurimmat asiakasmäärät tulevat usein loppukesästä. Kannattaa siis pitää silmät ja baari auki koko perhoskauden! 

Tähän loppuun laitan vielä linkin erittäin hyvään Viherpihan tekemään videoon, jossa näytetään perhosbaarin tekoa yhdellä monista resepteistä.

Teksti: Henni Korhonen