Laulujoutsenista se lähti

Mennyt maaliskuu tuo mieleen kevään 2013, jolloin kirpeä pakkassää viivästytti keväthavaintoja pitkälle huhtikuun puolelle. Hyisestä säästä huolimatta kevään seuraajat ovat pysyneet tänä vuonna valppaina, ja havaintoja on kertynyt jo yli 450.  Tehdäänpä pieni katsaus kuluvaan kevääseen eniten havaintoja keränneiden lajien avulla.

Klikkaa isommaksi, ole hyvä!

Lämpimänä keväänä tilasto tuntuisi kenties köyhältä, mutta tämän kevään saavutuksena se vaikuttaa erinomaiselta.

Kuten kuvaajasta huomaa, laulujoutsen toitottaa aivan omilla lukemillaan, perässään toinen Kevätseurannan kestosuosikki, peippo. Linnut ovat, kuten odottaa sopii, tälläkin kertaa Kevätseurannan käynnistäjiä. Varhaisimpiin havaintoihin mahtunee tosin himpun verran talvehtijoitakin.

Kasvit, hyönteiset, matelijat ja sammakkoeläimet sekä nisäkkäät kaipaavat vielä lisää lämpöä ennen runsastumistaan. Tarkat havainnoijat ovat silti saaneet leskenlehden, kekomuurahaisen ja nokkosperhosen mukaan tämänhetkiseen kärkikymmenikköön.

Suunta on tietysti ylöspäin. Lintujen kevätmuutto ottaa kyllä kiinni kaiken mahdollisen myöhästymisen – ja saattaa tehdä sen aika rytinällä. Silloin kannattaa olla maastossa toivottamassa tulijoita tervetulleiksi.

Lämpö herättänee pian lisää leskenlehtiä, hyönteisiä ja esimerkiksi maailman karaistuneimpia käärmeitä, kyitä. Pian kyyn jälkeen myös yksi tämän vuoden teemalajeistamme, rantakäärme, kömpii esiin lämpimille sijoille. Koskahan käynnistyy siilien kevät tuhinoineen kaikkineen?

Kevään paras ja raastavin puoli on se, että sää määrää tahdin. Seuraava Kevätseuranta-viikonloppu huhtikuun puolivälissä voi olla havaintojen juhlaa tai silkkaa takatalven päivittelyä.

Kevään etenemisen seuraaminen on onneksi hauskaa joka tapauksessa, sillä vaikka kohmeiset sormet ja syvälle lumeen uponneet kengät jo kyllästyttäisivät, ainakin näytöksen lopputulos on selvä. Kevät tulee, ja vaihtuu huomaamatta kesään.

Me haluamme jo yli 40. kerran tietää ja tilastoida, miten kevät kulki, eteläisistä ensihavainnoista aina pohjoisen loppukevääseen asti. Pystymme siihen vain saamiemme havaintojen avulla, joten toivottavasti pysyt keväästä kärryillä ja kerrot meille, mitä havaitsit!

Teksti ja kuvat: Antti Salovaara

P.S. Kirjoitatko Kevätseurannasta? Pressikuvat-sivulta löydät vapaasti käytettäviä kuvia. Kysy, jos et löydä haluamaasi, niin ehkä voimme löytää arkistosta vielä jonkun.