Kivitasku (Oenanthe oenanthe)

Kivitaskukoiras. Kuva: Antti Salovaara

Kaunis kivitasku on avoimen maiseman pikkulintu. Sopivan karuja ja matalakasvustoisia elinympäristöjä se löytää helposti joutomailta, jotka tarjoavat sille myös hyviä pesäpaikkoja: lauta- ja romukasoja, kiviröykkiöitä, koloja rapistuvien rakennusten seinissä. Niihin se voi laatia pienen pesänsä heinistä, lehdistä ja sammalista. 

Kivitasku palaa muuttomatkaltaan Afrikasta eteläiseen Suomeen huhtikuun puolivälin paikkeilla. Pohjoiseen se ennättää toukokuun alkupuolella. Kivitasku on yleinen koko Suomessa ulkosaariston pikkusaarilta pohjoisen tunturipaljakoille. Keväisellä joutomaaretkellä saatat hyvinkin kohdata sen.

Harmaana pikkulintuna kivitasku on sekoitettavissa moniin muihin harmaisiin pikkulintuihin, mutta tarkkailemalla lintua hetken pystyy helposti erottamaan kivitaskumaiset tuntomerkit. Kivitaskun harmaassa asussa on tyylikkäitä yksityiskohtia. Hyvä tuntomerkki on lentävän kivitaskun pyrstössä näkyvä musta T-kuvio, joka rajautuu valkoiseen yläperään. Siivet ovat tummat. Koiraan selkäpuoli on harmaa, vatsapuoli valkoinen, rinta kellertävä ja naamassa musta naamiokuvio. Naaraan sävyt ovat ruskeammat, eikä sillä ole naamiokuviota.

Hyönteisiä saalistava kivitasku havaitaan usein liikuskelemassa maan tuntumassa hypellen, lennähdellen, niiaillen ja pyrstöään nykien. Sen tavallisia ääniä ovat napakka kirkas “hjii” ja kuivan maiskahtava “tsak”, joita se usein toistaa peräkkäin sarjoina: “hji tsak, hji tsak-task”. Laulu on vaihtelevan pituinen, nopea, karhea viserryssarja.

Voit kuunnella varoitus- ja kutsuääniä tästä:

Laulun kuulet tästä:

Kivitaskun kanssa samantyyppisissä elinympäristöissä esiintyy usein myös toinen harmaa pikkulintu, västäräkki, joka onkin ehkä monelle kivitaskua tutumpi. Lajit erottaa toisistaan paitsi värien, kuvioiden ja äänten perusteella, myös liikehdinnästä: kivitasku seisoo usein hieman pystyssä ja nykii lyhyttä pyrstöään alaspäin, kun taas västäräkki etenee “matalana” ja heiluttaa hyvin pitkää pyrstöään ylös-alas. Tutustu tarkemmin västäräkkiin tästä.

Joutomaan jengi: kivitasku ja västäräkit.