Kevätseuranta 2017: Yhdessä kevääseen

 

Luonto-Liiton kevään 2017 Kevätseurannan teemana on Yhdessä kevääseen. Tänä keväänä Luonto-Liitto kannustaa kaikkia lähtemään yhdessä kevätretkelle tarkkailemaan luonnossa näkyviä kevään merkkejä. Myös kevään Kevätseurannan teemalajit liittyvät eläinmaailman yhdessäoloon ja yhteistoimintaan.

Etelä-Suomessa kevään merkeistä on saatu jo nauttia pitenevien päivien, leudompien ilmojen ja lintuhavaintojen myötä. Kevätseurantalajeista töyhtöhyyppiä, laulujoutsenia ja ensimmäiset kiurut on havaittu maan etelärannikolla maaliskuun alussa. Lintuharrastajat ovat myös julistaneet kevään alkaneeksi ensimmäisten haahkojen saapumisen myötä.Ihminenkin herää kevääseen

Ihmisten keväthavaintoja ja kevätkäytöstä voi tarkkailla esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Kevät-aiheisia postauksia on jo vilissyt Twitterissä. Ihmiset innostuvat jakamaan kevätaurinkoisia hankikuvia ja kertomaan auringon paljastamasta pölystä kodin pinnoilla. Instagramissa #kevät ja #kevätseuranta kertovat lähestyvästä pääsiäisajasta pajun vitsojen ja pajunkissakuvien myötä.

Itse huomaan kevään lisääntyvästä linnunlaulusta. On ihanaa kuulla tomeria tiaisia, varpusia ja rastaita pihapuiden ja pensaiden oksilla. Lisääntynyt päivänvalo tuo uutta energiaa. Tänä aamuna oli valoisaa jo puoli seitsemältä aamulla! Valon lisääntyminen hämmästyttää joka vuosi, ja tuntuu aina yhtä mahtavalta.

Valon ja lämmön myötä alkaa kevätretkien aika. Itse ainakin aion aloittaa Kevätseuranta-retkeilyn heti ensi viikonloppuna, eli 11.-12.3., joka onkin Luonto-Liiton Kevätseurannan ensimmäinen varsinainen havaintoviikonloppu. Havaintoja on toki saanut tehdä, kirjata ja ilmoittaa jo ennen tulevaa viikonloppua.Kevät kulkee etelästä kohti pohjoista

Suomi on pitkä maa, ja kevät etenee omia aikojaan kohti pohjoista. Tämä tekee Kevätseurannan havaintojen seuraamisesta hyvin mielenkiintoista, sillä kevät saapuu Suomen eri kolkkiin eri aikaan.

Niille, jotka asuvat pohjoisemmassa Suomessa kevät saapuu myöhemmin kuin meille ruuhkasuomen asukeille. Pohjoisessa nautitaan näillä puheilla yhä aurinkoisista hangista, joilta voidaan bongailla vaikka lumivaaksiaisia ja muita pieniä ötököitä, jotka nousevat hangen pintaan päivää paistattelemaan.

Luonto-Liitto on luonut kasvattajien käyttöön oman Kevätseuranta-materiaalin Pohjois-Suomen oloihin. Materiaaliin pääsee tutustumaan täällä.Keväistä yhdessäoloa ja yhteistoimintaa

Kevätseurannan kevään 2017 teemalajit edustavat eläinmaailman yhdessäeloa ja -oloa. Tänä vuonna pyydämmekin kevään tarkkailijoita tekemään havaintoja hanhien muuttoparvista, pörräävistä kimalaisista, kukkivista pajuista, kekomuurahaisten yhteistoiminnasta, sekä teeristä soitimella. Myös ihmiseläimet osoittavat yhteisiä kevätpuuhia kerääntymällä piknikille.

Voit tutustua teemalajeihin tarkemmin klikkaamalla kuvia:

Osallistu Kevätseurantaan Instagramissa ja Twitterissä aihetunnisteilla #yhdessäluontoon ja #kevätseuranta. Jaa omat kevätretkihavaintosi!

Muista myös tykätä Kevätseurannasta Facebookissa!


Kevätseurannan yhteistyökumppaneita 2017 ovat:  YLE, LUOMUS, Sydänliitto ja Suomen Luonnonsuojeluliitto. Kampanja avataan YLE aamu-tv:ssä torstaina 9.3.2017.Teksti ja kuvankäsittely: Elina Silkelä
Kuvat: Antti Salovaara (punakylkirastas, kekomuurahainen, kimalainen, hanhien muuttoparvi); Teemu Saloriutta (paju kukkii, teeret soitimella) ja Liisa-Maija Aukia (ihmisiä piknikillä)