Kevätseurannan alkutunnelmia

JHLappi1
Kuva Lapista talvella 2013, hieman lumisista tunnelmista.
JHLappi2
Lapin talvimaisemaa 2013

Kevätseuranta alkaa ensi viikolla! Älyttömän kivaa! Viikonlopun aikana on tarkoitus jo viritellä havaintosilmää tulevaa varten ja lähteä ensimmäiselle kevätretkelle. Mukaan lähtee pari koiraa, pari ystävää, termariin lämmintä juotavaa, sopivat retkivaatteet ja rutkasti hyvää mieltä!

Kevät on kyllä hienoa aikaa. En millään malttaisi odottaa, että ensimmäiset kevätkukat puhkeavat kukoistukseensa ja vielä vähemmän malttaisin odottaa ensimmäisiä kevätlintuja. Mustarastaiden kaunista hieman surumielistä viserrystä valoisissa kevätilloissa tai peippojen terhakkaa ja riemuvoittoista laulua. Kevään innostava rytmi tarttuu: luonto herää henkiin, mutta niin tuntuu moni ihminenkin heräävän. Niin paljon kuin odotan kevättä luonnossa, odotan myös kevättä meissä ihmisissä (joskin ihminen on osa luontoa). Hymyileviä suita ja rentoa kevätmieltä.

Tänä vuonna Kevätseurannan teemana on maa, vesi ja ilma. Minulla on henkilökohtaisesti  erinomaiset puitteet seurata näitä tekijöitä. Ikkunastani aukeaa näkymä merenlahdelle, josta on helppo havainnoida jäiden lähtöä ja lumen sulamista.

Teema on paitsi kevään kannalta keskeisessä asemassa myös varsin ajankohtainen. Ilmastonmuutoksen seurauksena myös kevät on aikaistunut. Muuttolinnut palaavat etelästä yhä aikaisemmin. Viimeisen sadan vuoden aikana Suomi on lämmennyt noin yhden celsiusasteen. Tästä poikkeuksena kevätkuukaudet (maalis-, huhti- ja toukokuu) ovat lämmenneet kaksi astetta. Ilmastonmuutos vaikuttaa siis voimakkaimmin juuri kevääseen. Ongelmia saattaa siten esiintyä esimerkiksi takatalvien muodossa, jolloin normaalia aikaisemmin kukintansa aloittaneet kasvit ovat pulassa, samoin liian aikaisin palanneet linnut.

Nyt ensimmäisen seurantaviikonlopun kynnyksellä havaintoja voi tehdä ainakin laulujoutsenista, kiuruista ja töyhtöhyypistä. Silmät ja korvat auki, kevät on (kohta) täällä!

Keväisin terveisin,

Jenni
Kevätseuranta-vastaava, Luonto-Liitto