Kun kevät otti varaslähdön

luontoliitto_rupikonna_leskenlehti_blogi
Tuliko sittenkin herättyä liian aikaisin?

Kevätseuranta on kohta taas täällä! Jos viime kevät oli myöhäinen, on tämä kevät täysin toisesta ääripäästä. Leuto helmikuu sulatti Etelä-Suomesta lumet ja sai myös ensimmäiset kevätlajit liikkeelle varhain. Helmikuun aikana ilmoitettiin havaintoja perinteisten laulujoutsenien ja kiurujen lisäksi myös kukkivista leskenlehdistä sekä jopa lepakosta ja rupikonnasta! Monelle tällainen aiheuttaa kuitenkin myös huolta. Onko luonto nyt ihan sekaisin?

Kevään ensimmäiset kukkijat ja muuttolinnut ovat opportunisteja, eli ne yrittävät olla parhailla kukinta- tai pesintäpaikoilla heti ensi tilaisuuden tullen. Niille siis on luonnollista herätä nopeasti ilman lämpenemiseen, eivätkä ne katso kalenterikuukautta. Takatalven iskiessä linnut voivat joutua ottamaan takapakkia ja kukat saavat sinnitellä uusissa pakkasissa. Tämä on kuitenkin yleensä sen arvoista, kun palkintona on olla ensimmäisenä paikalla. Ensimmäiset havaitut yksilöt ovat yleensä vielä erityisen sooloilevia, sillä suurin osa lajin yksilöistä lähtee liikkeelle hieman varovaisemmin.

Tästä huolimatta on ymmärrettävää, että ”liian” aikainen kevät huolestuttaa monia. Itse olen aina rakastanut kevättä, mutta viime kuussa en kyennyt nauttimaan keväisestä ilmasta vedoten jääräpäisesti siihen, että helmikuussa kuuluu vielä olla lunta ja pakkasta.

luontoliitto_toyhtohyyppa_blogi
Töyhtöhyyppä haluaa olla aikaisin paikalla, vaikka joskus varmaan alkaa kaduttaa

Eihän lämmin helmikuu kaikille eliöille hyväksi olekaan. Horroksesta liian aikaisin herännyt konna saattaa olla hätää kärsimässä, jos se päättää lähteä liikkeelle ja huomaa erehdyksensä liian myöhään. Linnuilla saattaa käydä päinvastoin. Kaukomuuttajilla ei ole tuoretta tietoa Suomen säistä, joten jos ne saapuvat Suomeen samaan aikaan kuin aina ennenkin, saattavat ne huomata että parhaat pesintäpaikat on viety ja hyönteisetkin ovat jo vähentymään päin.

Keväät vaihtelevat joka vuosi. Viime vuonnakin kevät saapui melko myöhään. Tästä huolimatta aikaiset keväät ovat yleistyneet viime vuosikymmeninä. Luonto ei ehkä ole sekaisin, se vain reagoi muuttuneeseen ilmastoon parhaansa mukaan. Mitä vaikutuksia tästä sitten on, jää nähtäväksi. Onneksi kaikki voivat auttaa asian tutkimista Kevätseuranta-havainnoillaan!

Kuukausi on vaihtunut maaliskuuksi, joten nyt on kevät jo ihan virallisestikin. Kyllä nyt viimeistään on kaikilla lupa nauttia kevätauringon ensi säteistä!

Keväisin terveisin

Varpu Pärssinen

Kevätseuranta-vastaava