Kangasperhonen (Callophrys rubi)

Kangasperhonen eli vihernopsasiipi on pienikokoinen päiväperhonen. Sen siivet ovat yläpinnalta ruskeat, tosin ruskea väri näkyy yleensä vain, kun perhonen lentää. Kangasperhonen on helppo tunnistaa perhosen laskeuduttua maahan tai oksalle. Silloin se pitää siipiään toisiaan vasten painettuina, jolloin näkyy siipien alapinnan vihreä väri. Muilla Suomessa tavatuilla päiväperhosilla ei ole alapuolelta vihreitä siipiä.

Kangasperhonen kuoriutuu keväällä kotelosta. Ensimmäiset yksilöt voivat lähteä lentoon jo huhtikuun loppupuolella. Lentoaika kestää kesäkuun puoliväliin.

Pieni vihreänsävyinen perhonen voi olla aluksi vaikea huomata maastossa. Kun erottaa yhden yksilön, löytyy lähistöltä usein useampikin lajitoveri. Kangasperhosta kannattaa etsiä suojaisesta metsänreunasta, johon aurinko paistaa lämpimästi. Se viihtyy myös rämeillä ja hakkuualueilla.

Kangasperhonen on Etelä- ja Keski-Suomessa hyvin yleinen, Lapissa se on harvinaisempi. Kangasperhosen toukat syövät useita ravintokasveja, mm. mustikkaa, vadelmaa, kanervaa, juolukkaa, hiirenvirnaa ja koivuja.

Siipien kärkiväli: 20-26 mm. Koiras ja naaras samanväriset.

Lue Suomen Luonnon verkkosivuilta, miten kangasperhosen siipien vihreä väri muodostuu: https://suomenluonto.fi/uutiset/miksi-niin-harva-perhonen-on-vihrea/

Alkukesä. Suopursu kukkii.

Kuvat: Antti Salovaara