Junan ikkunasta avautuu keväinen luonto

Suomi on pitkä maa ja kevät etenee kovin eri tahtiin etelästä pohjoiseen ja idästä länteen. Juna- tai automatka voi olla mitä mainioin hetki kevään havainnointiin!
Junaradan vierustat ovat usein monipuolisia joutomaita täynnä keväistä kuhinaa!
Kuva: Antti Salovaara

Matkasin Helsingistä Tornioon ja pääsin bongailemaan kevään merkkejä pitkin Suomen maata! Matka kulki aina junalla Tampereen, Seinäjoen ja Oulun kautta Kemiin ja autolla Tornioon.

Junan tai auton ikkuna on loistava paikka kevään merkkien tarkkailuun, kun matka kulkee läpi peltojen, vesistöjen ja metsänreunojen. Junaraiteiden ja autoteiden avoimet sivustat ovat erityisen otollisia kasvuympäristöjä eri kevätlajeille! Samalla sitä huomaa, kuinka monipuolinen Suomen luonto onkaan.

Tunnetko sinä hyvää rentukkapaikkaa?
Kuva: Riina Pippuri

Uudellamaalla luonto vihertää ja äitienpäivän kunniaksi kukkiva valkovuokkomeri ihastutti junaraiteiden vierusta Helsingissä. Vantaan puolella bongasin kevään ensimmäiset rentukat kosteikossa!

Pohjanmaan avarat pellot tarjosivat paaratipaikan isojen muuttolintujen havainnointiin. Junan pysähtyessä laitevian vuoksi kurkien tanssiesitys ilahdutti paljaalla pellolla. Lepäilemään laskeutuva laulujoutsenpariskunta pelästytti lentoon lokkiparven.

Valkoisena hohtavat laulujoutsenet erottuvat hyvin ruskeasta pellosta!
Kuva: Kaisa Illukka

Koivujen pienet lehdet olivat ehtineet puhjeta aina Tampereella saakka ja siitä eteenpäin hiirenkorvat vähenivät silmiin pistävästi. Nyt alkuviikon lämpimien kelien myötä koivujen viherrys leviää kerralla pohjoisemmas!

Paju on avoimien joutomaiden laji – kuten junaradan raivattujen varsien! Oli hyvin mielenkiintoista seurata pajun kukintaa matkan ajan läpi Suomen. Vielä Oulussa paju kukki iloisen vihreänä, mutta välillä Oulu – Kemi kukinta hiipui ja vaihtui valkoisiin pajunkissoihin.

Hiirenkorvien puhkeaminen kääntää katseet monella kohti kesää
Kuva: Antti Salovaara

Automatkalla Kemistä Tornioon kevät näytti olevan ainakin kuukauden eteläisestä Suomesta jäljessä. Valtatien reunustaa piristivät kuitenkin aurinkoisena kukkivat leskenlehdet! Tornionjoen äärellä liiteli useampi naurulokki ja pari västäräkkiäkin pyöri puiston laidalla.

Mukavia matkoja Kevätseurannan lajien parissa!

Ilona Tuovinen – Kevätseurannan koordinaattori