Hortoilua tihkusateessa

Kevät on edennyt Etelä-Suomessa hurjaa vauhtia ja päätimme lähteä Kevätseuranta-kampanjan merkeissä hortoilemaan Helsingin keskuspuistoon. Tarkoituksenamme oli siis löytää 16.5. järjestettävään Kallio kukkii piknik-tapahtumaan villiyrttiteen aineksia, sillä olemmehan luvanneet tarjoilla siellä sellaista, vieläpä ihan ilmaiseksi! 😉

Kyseessä oli ensimmäinen omakohtainen hortoilu kokemus. Sanan hortoilu merkitys tuntuikin hyvin kuvaavalta. Pusikoissa kykkiminen kumihanskat kädessä saattoi herättää kummastusta ohikulkevissa ratsastajissa ja koiran ulkoiluttajissa, mutta se teki hommasta vieläkin hauskempaa.

Vaikka taivas välillä meinasikin revetä päällemme uhkaavasti, oli tunnelma varsin keväinen. Puissa ja pensaissa oli jo pienet lehden alut ja aluskasvillisuus näytti jo kohtalaisen rehevältä. Valkovuokot loivat valkeita kukkamattoja, käenkaalit kukkivat, pienet metsäorvokit kurkistelivat kallion raoista ja sanikkaat kurottelivat ensimmäisiä lehtiään. Ensi kertaa tunsin, että kesä on jo hyvin lähellä!

Päivän hortasaaliiksemme keräsimme pieniä koivunlehtiä, pihlajan lehtiä, mustikan lehtiä sekä nokkosen lehtiä. Vähän jännittää minkälaisen teen saamme aineksista, mutta eiköhän me siitä hyvä loihdita. Sain myös kerättyä itselleni nokkosen lehtiä, joista pääsin kokkaamaan nokkos-paneeria, tosin pinaatilla jatkettuna. Resepti löytyy täältä!

 kevään värit piristävät katukuvaa
Matkalla keskuspuistoon kevään värit piristävät katukuvaa

 

Valkovuokot kukkivat
Valkovuokot kukkivat

 

Käenkaalit kukkivat
Käenkaalit kukkivat

 

Yksinäinen orvokki
Yksinäinen orvokki

 

Ensimmäiset sanikkaat kurottelevat lehtiään
Ensimmäiset sanikkaat kurottelevat lehtiään

 

hortasaalis
Huikean toukokuisen hortasaaliimme levitimme sanomalehdelle kuivumaan

Teksti ja kuvat: Auli Elolahti