Hanhien muuttoparvi

Metsä- ja tundrahanhien parvi kaukaa. Kuva: Antti Salovaara

Parvesta on kiistatta hyötyä. Useampi silmäpari havaitsee pedot tehokkaammin, eikä yksittäistä lintua ole lainkaan helppo saalistaa suuresta joukosta. Parvessa lentäminen säästää energiaa sekä auttaa varmistamaan, että linnut löytävät oikeaan paikkaan.

Toivomme tänä keväänä havaintoja hanhien muuttoparvista. Emme halua rajoittua vain tiettyyn lajiin, vaan hyväksymme kaikki muuttolennossa nähdyt parvet, joissa on vähintään kaksi hanhea. Kelpuutamme siis niin kirjohanhet – kuten valkoposkihanhen – kuin harmaahanhiin kuuluvat perinteiset pesimälintumme. Näitä ovat esimerkiksi merihanhi ja metsähanhi. Moni kevätmuutolla tavattavista hanhista saapuu Suomeen pesimään, kun taas osa on vain läpikulkumatkalla. Muuton ensimerkkejä voi hyvässä lykyssä havaita jopa helmikuun lopulla, mutta tositoimiin päästään vasta maaliskuun edetessä.

Valkoposkihanhia Kuva: Antti Salovaara

Muutoksi määrittelemme laveasti sen, että parvi taittaa matkaa määrätietoisesti eikä kyseessä tiedetä olevan vaikkapa siirtyminen yöpymis- ja ruokailualueiden välillä. Pyydämme siis havaitsijan omaa arviota siitä, oliko kyseessä muuttoparvi. Kevätseurantaviikonlopun arviossa “runsas” tarkoittaa vähintään viittä parvea.

Hanhiparven saattaa havaita – ja joskus määrittää lajilleenkin – ääntelyn perusteella. Ääni voi olla myös hyvä keino erottaa hanhet kirkkaasti toitottavista laulujoutsenista (ääninäytetai siivet kuuluvasti viuhuen matkaavista kyhmyjoutsenista (ääninäyte). Tarkkuus on muutenkin valttia: samassa hanhiparvessa voi olla useita lajeja. Toisinaan tutumpien hanhien mukana voi matkata harvinaisuus, kuten upea punakaulahanhi.

Vaikkemme lajitason havaintoja kerääkään, kannustamme silti kaikkia kevätseuraajia kiinnittämään hanhilajeihin huomiota. Myös parven koon voi laskea tai arvioida. Havaitsemaansa saa kernaasti tarkentaa meille lisätiedoissa!

Porkkananokkainen merihanhi on helppo tuntea läheltä. Kuva: Antti Salovaara

Suomessa tavattaviin hanhiin voit tutustua esimerkiksi Luontoportin avulla.