Alkukevään huumaa

Kuluneen talven aikana käytiin läpi laaja tunneskaala. Aluksi synkkyys ja pimeys tuntui musertavalta, eikä täällä Etelä-Suomessa lumesta ollut tietoakaan. Hieman jo jännitti, mennäänkö samalla kaavalla kuin vuosi sitten. Vuoden vaihduttua tunnelma kuitenkin muuttui täysin, kun päivät alkoivat hitaasti pidentyä ja saatiinhan tänne aimo annos luntakin! Valoa heijastavat kinokset ja aurinkoiset talvipäivät saivat väen liikkeelle ja ulos luontoon. Nyt kinokset sulavat hiljalleen ja onhan jo aikakin. Ensimmäinen kevätkuukausi ja Kevätseuranta pärähti nimittäin käyntiin!

Pajunkukintaa edeltävät pajunkissat kertovat, että kevät on lähellä! Kuva: Riina Pippuri

Kevät merkitsee monille ihmisille eri asioita – uuden alkua, luonnon heräämistä, kevyempää vaatetusta, kevätsiivousta. Kevään ensimmäiset merkit tuovat odotusta ja intoa tulevasta. Minun kevääni kuulostaa ainakin lumien sulavesien lorinalta viemäreissä ja tiaisten sirkutukselta ikkunan takana. Lumen alta paljastuu pilkahdus vihreää sammalta ja ehkä jo ensimmäinen leskenlehtikin uhmaa viileää ilmaa.

Pienet keltaiset leskenlehdet värittävät talven jäljiltä kuihtunutta maisemaa. Kuva: Riina Pippuri

Odotamme jo innolla, mitä kaikkea tuleva kevät tuokaan mukanaan. Kevään mittaan pidämme teidät ajan tasalla kevään etenemisestä eri puolilla Suomea, kerromme tarkemmin tämän vuoden teemasta ja teemalajeista ja jaamme retkivinkkejä sekä -tarinoita. Haluamme erityisesti nostaa esille Kevätseurannan tekijät – teidät rakkaat osallistujat! Jos sinulla on jaettavana jokin hieno kevättarina tai -kuva, lähetä se meille sähköpostitse kevatseuranta@luontoliitto.fi.

Kevätterveisin,

Ilona Tuovinen

Terve kaikille! Meikäläinen työskentelee Luonto-Liitolla tämän kevään Kevätseuranta-kampanjan parissa. Opiskelen Helsingin yliopistossa luonnonmaantiedettä ja erityisesti minua kiinnostavat metsäympäristöjen toiminta sekä elinympäristöjen monimuotoisuus ja uhanalaistuminen. Vapaa-ajalla liikun paljon luonnossa, retkeilen ja tutkailen ympärillä kuhisevaa elämää!

Kevätseurannan kuulumisia

Lehtien puhkeamisen seuraaminen on aina yhtä jännittävää puuhaa. Kuva: Julianna Ursin

Kulunut kevät, ja varsinkin kevään alku, on ollut koko maassa hiukan erilainen kuin mihin on totuttu. Kiitos Suomen maantieteen, sääolosuhteet vaihtelivat hurjasti eri puolilla maata. Suomi on pitkä maa ja sen vaikutukset vuodenaikojen etenemisessä ja vaihtelussa näkyvät joka vuosi, vaikka mitään totutusta poikkeavaa ei ilmentyisikään. 

Continue reading ”Kevätseurannan kuulumisia”

Pistetään perhosbaari pystyyn!

Kevään edetessä perhosten määrä kasvaa huimasti. Kuva: Susanna Soisalo

Kevät etenee kovaa vauhtia joka puolella maata, ja etelässäkin on selvitty takatalven heittämästä lumesta. Keväässä on aina se pieni jännityskerroin. Koskaan ei tiedä millainen sää ulkona on, kun aamulla herää tai kun iltapäivällä katsoo ulos ikkunasta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö siitä voisi ottaa kaikkea iloa irti.

Continue reading ”Pistetään perhosbaari pystyyn!”